Spații de cazare la mare înălțime. Pensiunea Thalassa, Ammouliani

Pensiunea Thalassa, Ammouliani, Grecia. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Pensiunea Thalassa, Ammouliani, Grecia. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

În week-endul trecut s-a deschis oficial sezonul în Grecia, primii români vaccinați ajungînd cu bine la Marea Egee, fără probleme pe la granițe. Informația asta, furnizată de un coleg de bulă turistică care face plajă în momentul ăsta acolo, mi-a reamintit de ultima vacanță grecească de dinainte de pandemie, infotrip-ul din septembrie 2019 în Ammouliani.

Locul: Într-o zonă retrasă, liniștită, de la marginea orășelului-stațiune, dar foarte aproape (la două minute, cu pasul) de pietonala cu taverne din portul insulei cu vedere la Muntele Athos. Aici așteaptă turiști pensiunea-boutique Thalassa, o vilă cochetă de vreo zece camere, cu șezlonguri și hamacuri în față, vopsită aproape exclusiv în culorile steagului elen, alb și azuriu – norișorii și cerul senin. Sau marea, ca la parter, în camera 3 cu peretele patului colorat într-un albastru ultramarin, al cărei balcon-terasă se prelungește spre curtea interioară, unde cîteva canapele și niște scaune cu pernă sînt disponibile amatorilor de lenevit la umbra pinilor și palmierilor, lîngă gardul de piatră al proprietății.

Prețurile: Fiind invitatul asociației de promovare turistică a insulei, n-am aflat la modul concret cît trebuie să scoți din portofel ca să stai aici. Nu m-am dus în vizită cu mîna goală, însă, ci însoțit de o sticlă cu vin de Jidvei și niște ciocolată de casă cumpărată de la Tușnad (de unde plecasem direct spre Ammouliani), cadou care a surprins-o – plăcut, pe papile, sper – pe gazda mea…

Oamenii: …Lina, o doamnă la vreo 35-40 de ani, mereu jovială și zîmbitoare, al cărei soț e patronul unei taverne apropiate plajei cele mai populate, Alikes. Din grupul de jurnaliști împrăștiat pe la diversele locuri de cazare i-am avut colocatari doar pe amicul Miron și pe timișorenii Nicoleta și Claudiu, cu care mă reîntîlneam după serile prelungite la una din tavernele locale…

Ambianța: …dimineață, la micul dejun servit la etaj, în sufrageria decorată foarte mediteranean, sau pe balconul acesteia. Lina ne aducea la masă farfuriile cu pîine prăjită, ouă, brînză, tzatziki, roșii, miere, interesîndu-se mereu în engleza ei cu accent inconfundabil, dacă totul e OK. Era, și pentru că atmosfera foarte relaxată, de vacanță continuă, a insulelor grecești te face să te simți întotdeauna zen, indiferent cîte deadline-uri și facturi te-așteaptă în țară.

(articol publicat în Cațavencii nr. 20/509 din 19 mai 2021)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.