City Broke: Plovdiv

Plovdiv, Bulgaria. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Plovdiv, Bulgaria. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Acum două săptămîni, la invitația colegilor din FIJET Bulgaria, intermediată prompt de președintele FIJET România (mulțumesc, Ștefan!), am participat la a noua ediție de International Meeting of Tourism Plovdiv, foarte curios de felul în care se pregătesc localnicii pentru statutul de Capitală Culturală Europeană în 2019. Au fost două zile încărcate de turism aplicat, pentru vreo 50 de agenți sau jurnaliști de travel de prin toată Europa, plus Israel, Maroc, India, Pakistan, Bangladesh. După teorie (mese rotunde sau pătrate, prezentări de statistici și discuții de business), a urmat practica: gazdele ne-au dus să vedem, să pipăim, să degustăm orașul.

Oriunde sapi în Plovdiv, dai de straturi de istorie. A doua localitate a Bulgariei (populație: 350.000) este una dintre cele mai vechi așezări europene încă locuite, care a cunoscut succesiv diverse administrații: tracă, greacă, romană, bizantină, otomană. Fiecare a lăsat moștenire locului artefacte arhitectonice recunoscute de UNESCO cu care plovdivienii de azi fac turism serios: bucățile de apeduct antic ale cetății Phillippopolis, teatrul roman excavat foarte recent, prin anii ’80, într-una din colinele orașului (6.000 de spectatori asistă și azi la concerte de operă sau rock, clasic sau nu), capătul de stadion roman (pentru a fi descoperit în întregime, ar trebui demolat cam tot centrul pietonal), porțile și zidurile cetății medievale care se continuă în străzile pavate cu bucăți de piatră spre vîrful colinei Nebet Tepe, situl arheologic cu bolovani și fragmente de pereți rămași de prin toate erele.

Perioada modernă a adăugat clădiri de patrimoniu aparținînd Renașterii bulgare (secolele XVIII-XIX), un centru expozițional vechi de peste 120 de ani, complexul sportiv construit în jurul canalului artificial deviat din rîul Marița care găzuiește concursurile internaționale ale sporturilor cu vîsle (aici am dat mîna cu Patzaichin al Bulgariei, Nikolai Buhalov, și am luat în drive test o canoe cu cap de dragon în care trebuia să-ți ții bine echilibrul dacă nu voiai la pachet și o lecție de înot), o variantă de pod Rialto bulgăresc peste Marița, pietonală cu magazine și buticuri întinsă peste apă.

Partea propriu-zisă de degustare s-a consumat în restaurantele Marbella și Salt and Pepper din centru și la podgoria cu cramă Villa Iustina, aflată la 25 de kilometri de oraș, unde, pe o pajiște cu gazon de Liga Campionilor, niște fete în costum tradițional local ne-au primit cu colac asortat nu cu sare, ci cu un praf cu aspect de piper, dar dulceag la gust, și cu dansuri populare. Turul complet al cramei, cu degustare de vinuri, două albe, două roșii (vedeta, Mavrut Rubin, poate fi luată acasă lăsînd la magazin 23,90 leva/sticlă, adică 12 euro), costă 20 de leva, dacă ajungeți vreodată prin zonă.

În seara cinei de gală care a încheiat evenimentul, s-a așezat la masa noastră coordonatoarea proiectului „Plovdiv, Capitală Culturală Europeană”, care ne-a povestit niște chestii de culise. Oamenii au cîștigat cu un slogan simplu și direct, Together, și cu o abordare onestă, prezentînd o situație realistă: ăștia sîntem acum și astea sînt lucrurile pe care o să le facem pînă în 2019. Și (atenție, Timișoara!) s-au ținut de cuvînt: de cînd a fost desemnată Capitală Culturală Europeană, acum trei ani, în septembrie 2014, fluxul turistic local a crescut cu vreo 70%. La o capacitate totală de 4.500 de locuri, în peste 50 de hoteluri, au cam jumătate de milion de înnoptări anual din milionul de vizitatori ai orașului (tranzit și cazări alternative incluse).

P.S. O precizare importantă: bulgarii nu fac turism special pentru străini, se adresează în primul rînd turistului autohton – asta înseamnă același standard de calitate și nivel de respect pentru client, oricare ar fi el. O filozofie care chiar funcționează, dacă ne uităm la două repere ale turismului bulgăresc: 8.251.995 de turiști străini în 2016 și peste două miliarde de euro, cifra de afaceri a sectorului în intervalul ianuarie-august 2017. Atît.

(articol publicat în Cațavencii nr. 41/324 din 18 octombrie 2017 și pe catavencii.ro)

1 Trackback / Pingback

  1. Restaurante europene: Cîrciumile din Plovdiv - Ora de Turism

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.