Dacă ajungeți la vară prin Skiathos Town, capitala insulei cu același nume din Marea Egee, și vi se face brusc foame, știu eu un loc unde o puteți potoli, gustos și nu foarte scump: în portul nou, la vreo sută de metri de stația de feribot, pe partea cealaltă a străzii paralele cu rada în care sînt ancorate bărci și iahturi diverse, uitați-vă după o terasă care, printre ghivece cu flori și funii de usturoi, are arborat steagul românesc lîngă firma pe care scrie mare Treló Koutàli / Crazy Spoon. Adică, într-o traducere mai exactă, Lingura Bolundă, pentru că proprietara, Maria, este o ardeleancă din Băișoara, Cluj.
Taverna Mariei e un fel de ambasadă a României în Skiathos: aici se adună turiștii români nu numai cînd vor să mănînce, ci și cînd caută o informație locală sau au vreo problemă de rezolvat (de exemplu, un timișorean aruncat din șa de un ATV nărăvaș a fost ajutat cu facilitarea rapidă a transportului pînă la spitalul din Volos – pe insulă, serviciile medicale sînt la nivel de prim-ajutor). Grupul nostru de jurnaliști nu avea cum să rateze o întîlnire cu ambasadoarea noastră în zonă, deci, cu vreo două-trei ore înainte de îmbarcarea pe ferry-ul de Skopelos, am făcut check-in pentru prînz la Maria. Care ne-a primit cu brațele deschise, încărcate cu farfurii și platouri cu aperitive, salate, nelipsitul tzatziki, grătar de caracatiță, calamari, pește spadă, musaca și alte bunătăți, inclusiv cîteva carafe cu vin alb și roșu. Nefiind un fan al preparatelor din carne de animal care a înotat la viața lui, am ales din bucatele expuse doar o salată și un gyros, economisind loc pentru oferta lichidă.
La plecare, Maria ne-a pus la pachet tot ce n-am putut dovedi de prin platouri, ca să avem niște hrană rece la drumul spre Skopelos. Săru’ mîna pentru masă!
P.S. Vreți să vă faceți o idee de prețuri? O porție mare de mixed grill pentru două persoane, stropită cu o bere sau cu un pahar de vin de fiecare, o să vă coste în jur de 20 de euro (dacă vi se pare mult, nu uitați că ăsta e preț de insulă – cam tot ce se vinde aici are inclus costul transportului de pe continent). Nota de plată vine cu o mini-înghețată din partea casei. Și cu un discount de român de 10%.
P.P.S. De prin subiectele care s-au discutat la masă cu gazda noastră, mi-au rămas în cap două chestii: 1) Să nu pui prea multe condimente pe carne (în special, oregano, care le acoperă pe toate celelalte) și 2) Dacă biserica greacă ar dona jumătate din averea sa statului, Grecia ar ieși imediat din criză (lucru valabil întrucîtva și în România).
(articol publicat în Cațavencii nr. 12/243 din 23 martie 2016 și pe catavencii.ro)
1 Trackback / Pingback