Spații de cazare la mare înălțime. Refugiul Viștea Mare, Făgăraș

Refugiul Viștea Mare, Făgăraș. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Refugiul Viștea Mare, Făgăraș. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Pentru montaniarzii care au demarat în circuitul de pe creasta Făgărașului, refugiul la care facem popas astăzi e ca o intrare la standuri, un pit stop de schimbat șosete și ajustat șireturi de bocanci înaintea ultimei etape de ascensiune, cea cu finiș pe acoperișul Carpaților, Moldoveanu (2.544 m).

Adresa: Pe muchia de sub vîrful Viștea Mare (2.527 m). Altitudine 2.320 m.

Căi de acces: De la Cabana Valea Sîmbetei, prin Fereastra Mare (triunghi roșu, 2,5-3 ore), apoi pe traseu de creastă via Șaua Viștișoarei (bandă roșie, 3,5-4 ore). Din Victoria, prin Portița Viștei Mari (triunghi roșu, aproximativ 8 ore).

Dotări: 12 locuri la prici; baie, din păcate, nu pe palier, ci cîteva etaje mai jos, în Iezerul Moldoveanului. Oferta de cazare e total insuficientă pentru numărul constant mare de clienți, așa că la sosire fii pregătit să întinzi cortul. Ancorează-l sănătos: dimineață s-ar putea să-l găsești ceva mai la vale, mutat peste noapte de vîntul turbat de pe creastă.

Prețuri: Fără. Aici banii nu au absolut nici o valoare: locurile se ocupă conform principiului primul sosit, primul cazat.

Ambianță: Forfotă de Turn Babel alpin. Concurenți români, unguri, cehi, austrieci, nemți trepidează la unison, nerăbdători să termine cursa: de la refugiu se mai fac doar 30 minute pînă pe Viștea Mare (marcaj bandă roșie) și încă 15 minute pînă pe Moldoveanu (punct roșu).

(articol publicat în Cațavencii nr. 20/47 din 23 mai 2012 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.