Spații de cazare la mare înălțime. Cabana Fîntînele, Ceahlău

Cabana Fîntînele, Ceahlău. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Cabana Fîntînele, Ceahlău. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Dacă de Paște a plouat, așa că ai stat în casă, te-ai îndopat cu drob, sarmale, miel și ai dormit ca ursul, de 1 Mai e musai să te înhami la rucsac și să dai jos din kilograme urcînd pe munte. Vreo șase luni și șase zile, pînă la 7 Noiembrie, fostul nume comunist al cabanei din episodul de astăzi.

Adresa: Pe versantul nordic al Ceahlăului, lîngă Padina Fîntînilor. Altitudine 1.220 m.

Căi de acces: Din Durău, pe marcaj bandă roșie (1-1,5 ore). De la Fîntînele se poate ajunge, relativ ușor, prin Poiana Viezuri, la Cascada Duruitoarea (cruce roșie, 2 ore), una dintre atracțiile Ceahlăului.

Dotări: 82 de locuri în camere de 3-19 paturi, bufet-restaurant. La un moment dat, în sala de mese exista chiar și o masă de biliard. De ce ar veni cineva pe munte să ciocnească bile în cabană, în loc să asculte afară liniștea pădurii, n-am idee.

Prețuri: 20-60 lei/pat, în funcție de cîți colegi de cameră ești dispus să suporți. Friptură – 17 lei, bere la doză – 6-10 lei, apă minerală sau plată – 5 lei/0,5 l. Sau gratis, dacă te deplasezi cîteva zeci de metri pînă la izvorul alăturat.

Ambianță: De la balustrada care mărginește platoul din fața cabanei, panorama zonei e fabuloasă; cîteodată, mai ales în week-end, cele mai bune locuri de vizionare sînt ocupate. Fîntînele e o etapă intermediară în traseul spre vîrful Toaca și Cabana Dochia, la care niște picioare sprintene ajung în cam două ore, iar noi abia săptămîna viitoare.

(articol publicat în Cațavencii nr. 15/42 din 18 aprilie 2012 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.