Spații de cazare la mare înălțime. Cabana Leaota

Cabana Leaota. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Cabana Leaota. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Mesaj pentru fanii tradițiilor populare românești ajunși anul acesta la sărbătoarea Răvășitul oilor de la Runcu: pentru o mai bună intrare în atmosferă, sper că n-ați ratat o cazare locală comparabilă cu condițiile de trai ale ciobanilor – Cabana Leaota. Mă rog, ce-a mai rămas din fosta cabană retrocedată și abandonată de noul proprietar.

Adresa: Pe versantul sudic al masivului Leaota, pe piciorul muntelui Românescu, la limita superioară a pădurii. Altitudine 1.330 m.

Căi de acces: Din Fieni, stînga spre comuna Runcu, apoi, după parcarea mașinii în zona Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului, pe traseul Cantonul La Ziduri – Cabana Leaota (bandă albastră; 1-1,5 ore). Din Pietroşiţa, pe drumul local prin comuna Valea Ţîţii şi satul Ferestre pînă în Runcu, după care varianta descrisă mai sus.

Dotări: 30 de locuri la prici în trei camere situate la parter, etaj și anexe. Sobe care se încălzesc (greu) și scot (mult) fum. Izvor la cca 100 m de cabană.

Prețuri: Fără. Pe vremea cînd încă mai avea administrator, tariful de cazare era modic: 10 lei de om.

Ambianță: În cabana ajunsă în mizerie, mai mult un refugiu ceva mai fățos, se poate dormi în condiții de bivuac (izopren, sac de dormit, haine groase). Clienții ei sînt, în principal, munțomani veniți pentru ascensiuni pe creasta principală a masivului spre vîrful Leaota (2.133 m; aprox. 3 ore). Din balcon se aude cîteodată fluier de cioban, în depărtare. Sau sonerie de mobil, în apropiere: e singurul loc dotat cu semnal (slab) de mobil.

(articol publicat în Cațavencii nr. 38/65 din 26 septembrie 2012)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.