O vizită pe lîngă Casa Albă

White House, Washington, SUA. FOTO: George Jiglău-Gherghe
White House, Washington, SUA. FOTO: George Jiglău-Gherghe

Joia asta se împlinesc 49 de ani de cînd un președinte american plecat în turneu electoral la Dallas s-a întors la Casa Albă votat mortal în cap, vreo două săptămîni de cînd Obama a reintrat pentru alți patru ani în Biroul Oval și trei zile de cînd corespondentul nostru neacreditat la Casa Albă ne-a telegrafiat următorul text.

My fellow romanians, toată lumea a văzut la TV că nu e ușor să ajungi la Casa Albă. Ca președinte. Ca turist, depinde unde stai, adică, din ce parte a Washington-ului vii. Poți să apelezi la unul dintre tur-operatorii locali: DC Double Decker Tour (OK, pentru cei 40 de dolari ceruți), Tourmobile Sightseeing (nu recomand), DC Ducks (dacă vă place și cu barca, 39 dolărei) sau DC Segway Tour (la mare modă, 75 $; casca e inclusă, dar trebuie returnată). Pentru mine, a fost ceva mai ușor: cazat central (Crowne Plaza, 163 $/noapte, parcare inclusă), în cîteva minute pedestre de fluierat cu mîinile în buzunare, m-am trezit pe Pennsylvania Avenue.

Aici, pe latura de sud a Casei Albe, turiștii își dau coate cu protestatarii (la momentul vizitei mele, ăștia voiau să redeschidă capitolul Chernobyl, dezarmare nucleară & stuff): primii zîmbesc cu spatele la Casă, cei din urmă se încruntă cu fața la ea. Lunetiștii de pe acoperiș stau cu geana și pe unii, și pe alții, încercînd să ghicească teroristul. La nord e grădina de zarzavat, cu araci din lemn și grădinar adevărat, nu sub acoperire; roșiile au ordin să nu crească prea înalte, ca să poată Dom’ Președinte să le arate Obeliscul studenților care vin în practică la Casa Albă (interns, cum le zicea și pe vremea cînd Tata Bill i l-a arătat Monicăi Lewinski).

De vizitat pe dinăuntru, e altă poveste, cu programare: dacă nu faci cerere din timp, cu trei săptămîni – șase luni în avans, și nu ai analizele la zi, e practic imposibil să vezi fantoma lui Abraham Lincoln (pe bune, cică bîntuie). Oricum, de dat noroc sau high five cu Obama, nici nu se pune problema.

Dacă tot e să ne învîrtim aiurea în jurul gardului, măcar cu un suvenir de pe tarabele de-afară să rămînem: au de vînzare tot felul de chinezării, de la insigne de veteran, magneți de frigider cu Casa, tricouri și șepci inscripționate Obama, FBI, CIA, Witness Protection Program (una la 4 $, trei la 10 $) la tricouri cu Future President pentru bebeluși, să aibă și ei un țel în viață.

La magazinele specializate, toate fleacurile astea sînt de trei-patru ori mai scumpe. Ca să te îmbie să le treci pragul, îți oferă ocazia să te pozezi gratis cu Obama și Prima sa Doamnă (carton veritabil, mărime naturală) și s-o faci pe interesantul în spatele faimosului birou (replică). La intrarea în shop, e covorul Biroului Oval, cel cu sigiliul E Pluribus Unum – Many Uniting Into One, sau, mai pe înțelesul românului, Unde-s mulți, puterea crește. (Pe asta cu “mulți” o știm și noi, de la Lăpușneanu. Or fi auzit-o și americanii, prin 1956, cînd și-au schimbat lozinca în In God We Trust.)

Pentru că familia prezidențială nu era acasă, n-am mai insistat cu vizita și am intrat în cel mai apropiat buffet. Aglomerație de cantină, prețuri de capitală: cafea – 2.30 $, apă plată – 2.75 $, salată – 11,75 $, supă – 3,75 $, french buffet – 19,75 $, piept de pui cu vegetale – 22,00 $. Probabil că de-aici își mai ia ceva la pachet Obama, cînd rămîne peste program.

GEORGE JIGLĂU-GHERGHE

(articol publicat în Cațavencii nr. 46/73 din 21 noiembrie 2012 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.