Domenii schiabile mici şi mijlocii. Azi: Pîrtia Lobogó, Homorod

Pîrtia Homorod, jud. Harghita. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Pîrtia Homorod, jud. Harghita. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Continuăm periplul pe schiuri început săptămîna trecută la Tuşnad tot în judeţul Harghita şi, după cîteva cristiane între Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, parcăm clăparii în Băile Homorod, unde proprietarul pensiunii Lobogó Panzio şi-a construit în spatele clădirii propria pîrtie.

A făcut şi omul ce-a putut: dacă, de exemplu, pîrtia Carp din Sinaia (lungime 2.500 m, diferenţă de nivel 600 m) este circuit F1, Lobogó e traseu de karting pentru începători – are grad minim de dificultate şi parametri de derdeluş (400 m lungime, altitudinea de plecare/ sosire 800/740 m, înclinaţie 18%). Dar, chiar dacă e doar o minipîrtie, acest loc de joacă pentru copii de toate vîrstele este dotat corespunzător: are teleschi, tunuri de zăpadă şi – ta-daa! – instalaţie de nocturnă.

Tarifele sînt modice şi nu diferă substanţial faţă de cele ale colegilor de la Tuşnad: skipass-ul e 30 de lei ziua şi 25 de lei seara, iar închirierea echipamentului complet tot 25 de lei (obiectele se pot lua însă şi separat: bocanci – 10 lei, schiuri – 10 lei, beţe – 5 lei; de cască se pare că nu e nevoie). Din ofertă nu lipsesc snowboard-ul (30 de lei) sau săniuţa (10 lei/trei ore): pentru oaspeţii neschiori, în apropiere există un loc special amenajat pentru săniuş şi un traseu de dat cu placa.

La chioşcul pîrtiei aşteaptă fierbinţi kürtös kalács-ii (7,50 lei) şi vinul fiert (4,50 lei/cana). Dacă foamea insistă, calmaţi-o cu un gulaş secuiesc la restaurantul pensiunii.

(articol publicat în Cațavencii nr. 3/30 din 25 ianuarie 2012 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.