Spații de cazare la mare înălțime. Cabana Uz Bencze, Băile Harghita

Cabana Uz Bencze, Harghita-Băi, jud. Harghita. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Cabana Uz Bencze, Harghita-Băi, jud. Harghita. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

În week-end-ul ăsta, ne cazăm și schiem ieftin în Băile Harghita, la vreo 20 de kilometri de Miercurea Ciuc. Cine strîmbă din nas că e prea departe n-are decît să se ducă la aglomerație, fițe și prețuri (cel puțin) triple, pe Valea Prahovei.

Adresa: Cum intri în stațiune, prima clădire pe stînga. Altitudine: 1.345 m.

Căi de acces: Dacă vii cu mașina, din DN 13A Miercurea Ciuc-Odorheiul Secuiesc, faci dreapta și te ții, vreo 7 km, de un drum proaspăt asfaltat. Cu gheață și zăpadă întărită. Dacă vii cu trenul, de la gara din Miercurea Ciuc, te aduce, în cam o jumătate de oră, autobuzul nr. 7 (6 lei călătoria, 10 lei dus-întors). Atenție, însă: are curse destul de rare, necorelate cu mersul trenurilor.

Dotări: 50 de locuri în camere cu 2-6 paturi. Cam astea-s toate dotările, deci, prețurile sînt…

Prețuri: …foarte mici. Tariful pentru cazare, iarna, e de doar 35 lei de persoană (în extrasezon, prețul scade chiar spre 30 de lei), adică contravaloarea în lei a 8 euro. Deși, practic, conversia valutară nu e necesară, gazda nefiind pretențioasă: acceptă plata și în euro, dolari sau forinți, numai bani să fie.

Ambianță: Uz Bencze e o vilă veche, în stilul celor în care erai cazat în copilăria comunistă, prin tabere sau în stațiunile balneo-climaterice în care mergeai cu părinții. Scările din lemn scîrțîie sinistru, barul de lîngă recepție seamănă cu un bufet comunal, dar, după o tură de iarnă pe traseele din zonă sau o zi pe pîrtiile stațiunii, chestiile astea chiar nu mai contează: te prăbușești în pat ca un buștean tăiat de la rădăcină.

(articol publicat în Cațavencii nr. 3/81 din 23 ianuarie 2013 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.