Spații de cazare la mare înălțime. Hostel Downtown, Timișoara

Hostel Downtown, Timișoara. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Hostel Downtown, Timișoara. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Locul: Exact cum îi spune și numele, Downtown Hostel locuiește fix în centrul Timișoarei, în Piața Operei, la numărul 3. Pentru că nu are firmă la intrare, reperul principal e statuia Lupoaicei, cocoțată pe o columnă în scuarul central, undeva la jumătatea distanței dintre Operă și Catedrala Metropolitană: dacă vii dinspre Operă, cum te uiți la statuie, clădirea hostelului e cea din stînga ta, aia cu Camera de Comerț. Nu, Camera de Comerț nu și-a cumpărat paturi și s-a transformat, mai nou, în hostel: în holul de la parter, lasă-i pe cei care au treburi comerciale să intre pe ușa din stînga, iar tu du-te la cea din dreapta, pe care scrie Locatari, și sună 10 la interfon. Urcă la etajul 3, coboară din liftul vechi, de epocă, cît mai silențios posibil, treci de ușa din stînga, traversează balconul și ciocănește în ușa metalică; îți va deschide Loredana (sau Andreea), una dintre cele două partenere care au pornit afacerea asta, vara trecută, într-un apartament de trei camere foarte vesel și colorat.

Prețurile: Contravaloarea în lei a: 10 euro/loc în dormitorul de opt paturi, 30 de euro dubla cu paturi single și 35 de euro camera cu pat matrimonial și baie privată. Wi-Fi gratis, cafea și ceai, la discreție, un shot de pălincă de bun-venit, în loc de pîinea și sarea tradiționale.

Oamenii: Vlad, IT-istul bucureștean aflat într-o escală a călătoriei pe ruta Istanbul-Belgrad-Ljubljana, cuplul brașovean plecat în oraș, spaniolul din Albacete teribil de somnoros.

Ambianța: Hostelul ăsta e ca pantoful de damă ideal: arată mic pe dinafară, dar e mare pe dinăuntru. Capacitatea de cazare fiind de maximum 12 locuri, conversațiile între locatari se inițiază firesc, ca între rudele care locuiesc în aceeași casă, în special în vecinătatea sticlei de pălincă din bucătărie – oricît de retras și de timid ai fi, tot o să intri în contact cu ceilalți, măcar ca să știi cînd îți vine rîndul la duș/budă. Dacă îți lipsește televizorul, găsește-ți un loc pe canapeaua de lîngă fereastra dormitorului și o să ai, non-stop, o transmisie live a traficului pietonal, pe Piața Operei TV.

(articol publicat în Cațavencii nr. 16/145 din 23 aprilie 2014)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.