AIR SERBIA își înnoiește complet flota aeriană regională

Guangzhou, China. FOTO: Air Serbia
Guangzhou, China. FOTO: Air Serbia

A zecea aeronavă ATR 72-600 a Air Serbia, cu codul de înregistrare YU-ASC, a aterizat săptămîna trecută pe Aeroportul Nikola Tesla din Belgrad și, după procedurile obligatorii, va fi adăugată la operațiunile Air Serbia în zilele următoare. Odată cu sosirea acestei aeronave, compania aeriană națională sîrbă a finalizat procesul de modernizare și extindere a flotei regionale care a început în ianuarie 2022.

Prima aeronavă ATR 72-600 a Air Serbia, cu codul de înregistrare YU-ALY, a aterizat pe aeroportul din Belgrad pe 27 ianuarie 2022, a doua, YU-ALW, pe 14 mai 2022, iar a treia, YU-ALX, pe 14 iulie 2022. A patra, ATR 72-600, YU-ALZ, s-a alăturat flotei Air Serbia la 1 decembrie 2022, în timp ce a cincea, YU-ASA, și a șasea aeronavă de același tip, YU-ASB, au intrat în flotă pe 12 ianuarie și, respectiv, 23 iunie 2023. A șaptea, ATR YU-ASD, s-a alăturat flotei regionale Air Serbia la 8 septembrie 2023, a opta, YU-ASF, la 17 aprilie 2024, în timp ce a noua aeronavă de același tip a aterizat pe aeroportul din Belgrad pe 15 mai 2024.

Reînnoirea flotei de turbopropulsori a fost unul dintre obiectivele strategice cheie ale companiei noastre. Avioanele ATR 72-200 și ATR 72-500 utilizate anterior au fost înlocuite treptat cu avioane ATR 72-600 mai moderne. În ciuda condițiilor de piață dificile, am reușit să achiziționăm pînă la zece aeronave de același tip, standardizîndu-ne astfel flota. Vîrsta medie a aeronavelor din flota noastră regională este acum de 9 ani, ceea ce o face cea mai tînără din regiunea extinsă a Balcanilor de Vest. Sîntem extrem de mulțumiți de alegerea aeronavelor și de ritmul intrării lor în serviciu. Datorită lor, ne-am îmbunătățit semnificativ eficiența operațională”, a declarat Jiri Marek, CEO al Air Serbia.

Aeronava ATR 72-600 care alcătuiește flota regională a Air Serbia operează zboruri pe rutele companiei aeriene naționale sîrbe din Belgrad către Bologna, Bari, Budapesta, Cracovia, Ljubljana, Praga, Sarajevo, Skopje, Sofia, Veneția, Viena, Zagreb, Banja. Luka, București, Podgorica, Tirana, Niș, Tivat, Salzburg, Dubrovnik, Salonic, Split, Rijeka, Varna, Pula, Zadar și Ohrid. Avioane de același tip sînt, de asemenea, utilizate pentru zborurile de pe aeroporturile internaționale din Niš și Kraljevo. Air Serbia operează zboruri de la Kraljevo la Istanbul, Salonic și Tivat și de la Niš la Belgrad, Ljubljana și Atena.

Cea mai recentă adăugare la flota Air Serbia, aeronava ATR 72-600 cu marca de înmatriculare YU-ASC, are 9 ani și are o configurație de 72 de locuri Geven Prestige, oferind pasagerilor un confort și o plăcere de zbor mai mare. Este echipată cu două motoare turbopropulsoare PW127M, are o lungime de 27,17 metri și o anvergură a aripilor de 27,05 metri. Viteza maximă de croazieră pe care o poate atinge este de aproximativ 500 km/h, în timp ce autonomia maximă la capacitate maximă este de aproximativ 1.500 km. Aeronava a fost vopsită în imaginea companiei aeriene naționale sîrbe în Toulouse, iar din 10 mai este supusă procedurilor de predare și inspecție tehnică în Franța.

Mai multe informații despre activitățile companiei aeriene naționale sîrbe pot fi găsite pe pagina web Air Serbia Media Center.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.