România doamnei Udrea, raiul turiștilor occidentali

Stradă din Sibiu. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Stradă din Sibiu. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

În lumina noilor indicaţii pentru presă venite dinspre Cotroceni, Biroul de Călătorii la all-inclusive cu Cortul de pe lîngă Academia Cațavencu a analizat situaţia turismului românesc pe timp de criză şi a decis, în şedinţă de urgenţă, să lanseze un apel mobilizator către societate. De la o vreme, în media tonomată au apărut tot soiul de minciuni şi dezinformări. Români, nu plecaţi urechea la zvonuri! Vom desfiinţa aceste neadevăruri, distrugînd cîteva mituri urbane referitoare la turismul românesc.

*Tot Litoralul de la Mamaia la Vamă e scump, plin de clădiri kitschioase, plaje murdare, ţigani cu porumb fiert, manele. Eroare: pe undeva pe lîngă Eforie Sud, există o zonă ieftină, superbă, liniştită. Adevărat, cam pustie.

*Se aşteaptă şi două ore pentru o comandă în restaurant, mîncarea e de la conservă sau plic, nu se acceptă plata cu cardul, ospătarii români nu au rest la nici o bancnotă. Numai calomnii! Gastronomia noastră bazată pe palincă, sarmale şi mici dă clasă oricînd oricărei bucătării, şcoala românească de chelneri e recunoscută pe toate vasele de croazieră.

*Se spune că cea mai proastă şi scumpă cafea din lume a fost servită în Eforie Nord (cică ar fi consemnată şi în Cartea Recordurilor). Complet fals: nu era cafea, era cappucino şi nu era la Eforie, era la Predeal.

*Hotelurile au fost cumpărate pe nimic de nişte neni care n-au nici o treabă cu turismul: nu s-a investit un leu în ele, sînt mizerabile, au gîndaci, igrasie şi cearşafuri ajunse la o vîrstă venerabilă, se angajează doar personal sezonier necalificat plătit la negru. Ei na, acum ce vreţi? Cinci stele la bani româneşti?

*Turismul balnear prin sindicat e mort şi îngropat, prin staţiuni e jale şi tristeţe: sînt părăsite, în paragină, cu magazine închise, fără alternative de distracţie. Asta-i bună! Păi nu pentru linişte şi relaxare mergem acolo? De discoteci şi hărmălaie avem noi nevoie în concediu, după un an de muncă?

*Pensiunile agroturistice s-au industrializat, artizanatul adevărat e înlocuit de kkturi chinezeşti sau turceşti, cabanele montane sînt scumpe, fără condiţii minime de igienă. Hai, dom’le, ce poate fi mai original decît să te uşurezi în natura sălbatică? Nicăieri în Europa nu se poate aşa adventure… În plus, unde mai găseşti tarabe cu atracţii pe marginea drumului pînă la destinaţie ca la noi?

*Românul e tentat de preţurile mici de la bulgari. Asta e o prostie: se ştie că sîntem prea săraci ca să petrecem concedii ieftine. Mai bine investim într-o vacanţă scumpă la noi acasă, unde ne vede toată lumea că ne permitem, decît să le mîncăm all-inclusive-urile pînă pocnim, să facem -Doamne-Fereşte!- şi vreun infarct.

*Gurile rele spun că, în epicentrul acestui dezastru, Elena Udrea ştie doar să taie panglici la tot felul de festivităţi inutile. Inexact, doamna ministru se implică activ: a anunţat pe blogul personal că a aprobat şi sprijină construirea a două noi staţiuni de schi la Nucet şi Petroşani. Iată, după patinoarul braşovean de superlux de 12 milioane de euro, o nouă realizare de mare excepţie a actualei guvernări, unică în lume: în România se va schia printre nuci şi la altitudini negative, de pe munte pînă în mină. Tot ce mai rămîne de făcut e să înlocuim vagoneţii cu nişte telecabine mai mici.

Români, fiţi patrioţi, sprijiniţi turismul românesc! Faceţi rezervări la Neptun, Amara, Slănic Moldova! Apoi, foarte important, nu uitaţi să şi mergeţi…

(articol publicat în Academia Cațavencu nr. 20/959 din 19 mai 2010)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.