Spații de cazare la mare înălțime. First Hostel, București

First Hostel, București. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
First Hostel, București. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Pentru comemorarea unui alt hostel din trecutul turistic antepandemic ne deplasăm azi…

Locul: …pe bulevardul bucureștean Mărășești, pînă la bloculețul de la numărul 86 care avea marcat un 1 foarte colorat pe peretele de la intrare – logo-ul First Hostel, adăpostul de backapacker-i desfășurat în două apartamente de trei camere conectate pe verticală, parter-etaj. Interiorul cam înghesuit, mobilat de specialiștii în umplut spațiile de la Ikea, avea la primul nivel două băi și o bucătărie-sufragerie prelungită cu o sală de masă (exact, una singură), un fel de anexă îngustă cu tavan de sticlă la demisolul care era și înăuntru, și afară.

Prețurile: 30 de lei costa, la momentul apariției mele în acest peisaj, locul în dormitorul de opt paturi, cu prosop și locker inclus. Printre alte gratuități (apă de la dozator și plicuri de ceai/cafea, la discreție), se număra și o bicicletă disponibilă amatorilor de pedalat prin orașul aglomerat.

Oamenii: Cu Adrian, unul dintre cei doi patroni mulțumiți de afacere (inaugurat în iunie 2016, First găzduise deja vreo cinci mii de oaspeți, în cei aproape doi ani împliniți atunci), m-am conversat amical pînă ne-a întrerupt gălăgiosul grup de italieni sosit la check-in. Ceva mai tîrziu, făceam cunoștință și cu vecinii de pat, Marcel din Bonn și Simon din Köln, doi nemți care s-au hotărît să ne viziteze după ce-au degustat, cu plăcută surprindere, niște vinuri mioritice, acasă la ei. Primul contact cu România a fost cumva previzibil: coborîți din 783 la Unirii, au luat pînă la hostel un taxi care le-a cerut întîi 20 de euro, apoi, 10 euro. S-au înțeles cu 5 euro, care tot însemna de vreo două-trei ori mai mult decît ar fi înregistrat aparatul pentru juma de kilometru și două intersecții. Băieții erau pregătiți de muntele haltei în Bucegi a traseului cu trenul Brașov-Budapesta; consultațiile mele turistice s-au poticnit nițel cînd au întrebat dacă au voie să pună cortul în oraș. Mda, ce să le fi zis altceva decît că-i posibil să-ți iei amendă dacă ești prins campînd în parc?

Ambianța: With a modern interior and a young vibe, conform părerii proaspeților mei amici (care, a doua zi dimineață, au plecat ușor mahmuri după sticlele de vin de 60 de lei consumate în Centrul Vechi), First te aștepta cu un bol cu mere pe recepție, o ambianță sonoră jazz-ish și un televizor smart fixat pe Netflix sau HBO Go. Pentru zilele ploioase în care n-ai chef de nimic, era perfect.

(articol publicat în Cațavencii nr. 7/496 din 17 februarie 2021)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.