Rockstadt Extreme Fest 8. La fel de greu, dar mai setos

Rockstadt Extreme Fest 8, Râșnov, România. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Rockstadt Extreme Fest 8, Râșnov, România. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

3-7 august, Râșnov. Cinci zile de concerte de rock extrem, sub dealul cetății construite acum opt secole, pe timpul cavalerilor teutoni. Cavalerii anului de grație 2022, artiști și spectatori, și-au însoțit domnițele la turnirul sonor din burgul transilvănean, venind cam din toate colțurile lumii, pentru a opta ediție de Rockstadt Extreme Fest, unul dintre cele mai importante festivaluri de metal greu din Europa.

După trei ani de pauză pandemică, orașul s-a umplut iar cu tricouri negre și cu plete/chelii de rockeri de toate vîrstele (la o estimare foarte aproximativă, spectatorii, exponenții unui turism cultural important pentru economia locală, au majorat cu vreo 50% populația oficială a orașului – 15.022 locuitori, conform recensămîntului din 2011), spre marea bucurie a comercianților și furnizorilor de servicii din zonă. Spațiile de cazare s-au umplut spre 100% (multă lume și-a rezervat camere chiar și în Brașov, Zărnești sau Cristian, făcînd naveta cazare-festival cu mașina – deci cineva s-a sacrificat pe postul șoferului la întoarcere), în supermarket-uri, casele de marcat au piuit toată ziua, taxiurile au circulat non-stop, fast-food-urile stradale au terminat stocurile de burgeri și cartofi, second-hand-ul din centru a bătut recordul la vîndut polare, celor veniți nepregătiți pentru serile și nopțile răcoroase de la munte – toate afacerile mai mari sau mai mici ale Râșnovului au cîștigat bani buni, onorînd o cerere foarte diversă. S-a vîndut cam orice zilele astea în oraș, de la tricoul fest-ului (70 de lei; a doua zi, joi, nu mai era disponibil decît în dimensiuni XXL) la pîine cu unsoare* (5 lei). Și, bineînțeles, bere. În incinta festivalului, stăteai cam vreun sfert de oră la coadă ca să transferi de pe card 7 lei, pentru un Ciuc draft, sau 10 lei, pentru un Heineken la doză. (La edițiile anterioare, nu-mi amintesc să fi existat problema asta, îi ziceam vecinului din spatele meu, încercînd o explicație. Prea puține standuri acum? Prea puțină lume consumatoare atunci? S-a băut mai mult? Au început rockerii să aibă mai mulți bani?) Cîtă bere a consumat Rockstadt Extreme Fest-ul săptămîna trecută, nu vor mai bea toți locuitorii Râșnovului pînă la ediția următoare.

Zona de concerte a fost aceeași ca întotdeauna, dar accesul nu s-a mai făcut din lateral, dinspre șoseaua spre Poiana Brașov, ci frontal, direct din parcarea tractorașului care urcă spre cetate și spre Dino Parc. Pentru cei care încă n-au aflat, pe cele două scene, Adrian Rugină Stage și Brașov Stage, au cîntat, alternativ, nume importante ale metalului mondial (Death Angel, Cradle of Filth, Carcass, Bulet For My Valentine, Overkill, Lamb of God, Rotting Christ, Unleashed, Behemoth, Blind Guardian, Kreator), unor oameni veniți nu atît pentru o trupă sau alta, cît pentru a fi din nou împreună, pentru sentimentul de comunitate, de frăție, de reconexiune cu cei care simt și cred în aceleași valori, după o perioadă atît de complicată. Deși prin fața scenelor și pe la corturile cu mese mișunau tot felul de tricouri fioroase și de frizuri intimidante, ca de fiecare dată, atmosfera a fost foarte pașnică și amicală. Scutiți de bătăile de la hipermediatizatul scandal DJ-istic de la Cluj, ținut în aceeași perioadă, jandarmii erau la relaxare. Singurul element agresiv pe tot timpul festivalului a fost sunetul. Dar ăsta nu putea fi încătușat și băgat în dubă.

* – pastă de jumări cu ceapă

(articol publicat pe catavencii.ro, 11 august 2022)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.