E… varză. Flower Power Next Generation

E... Varză bar, București. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
E... Varză bar, București. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Unde: Pe Episcop Radu, stradă paralelă cu Calea Moșilor, la numărul 28: de la metrou de la Obor, o iei pe prima la dreapta, apoi pe prima la stînga și, după ce ocolești băștinașii care te urmăresc insistent cu privirea, așteptînd, probabil, mărgele, undeva pe partea stîngă dai de o poartă de tablă vișinie pe care sînt desenate semnul păcii și firma-avertisment E… varză.

Cum: Poți bobina o bere, lejer, în curtea casei vechi, sub bolta de viță de vie, la o masă cu băncuțe din lemn sau în hamacul agățat de stîlpii unui fost garaj decorat cu scoici și viniluri. Sau în interior, pe lîngă barul și pereții pictați flower power. Puțină liniște, vă rog: cămăruța din spatele barului e un altar cu icoane Pink Floyd, unde vin să se roage sau să verse o bere adepții congregației Barrett-Waters-Gilmour.

Cine: Diverși boemi, hippioți sau nu: chitariști, bicicliști, jucători de cărți sau table, navigatori cu laptop, fumători de pipa păcii (narghilea). Oricum, chiar dacă, din cînd în cînd, ordinul munțomanilor ține ședințe de tură aici, E… varză e, prin definiție, o comunitate nostagică după Vamă, aia Veche.

Muzică: Evident, Doors, Led Zeppelin, Joplin, Hendrix, The Who, Ten Years After, Phoenix, Celelalte Cuvinte, dar și blues, rock&roll, folk. Accidental, noaptea tîrziu sau cînd are chef DJ-ul, cîte un Slayer sau o Sepultura pentru vreun metalist rătăcit.

Ce/Cît: Holsten – 5 lei, Carlsberg – 7 lei, zece shot-uri de ceva – 50 lei. Cocteiluri între 7 și 14 lei, pentru gagici cool sau tipi cu sexualitate incertă. Dacă ești băutor de Tuborg (5 lei), pe-a cincea o bei gratis. Există și bere nefiltrată, dar fix cînd am ajuns eu se terminase butoiul. Apropo, berea cere periodic o vizită la WC, care nu e…

WC: …varză, ci neașteptat de curat și nemirositor pentru un closet cu firma La copac pe ușă: o încăpere fără separeuri, în care clienții celor trei pisoare micționează împreună, fraternizînd și cu cel care stă pe tron. Piss, man!

P.S. Cică se pregătește o versiune ambulantă a barului: cît de curînd o să vedeți prin oraș o dubiță VW din 77, vopsită înflorat, din ale cărei boxe și robinete curg bere proaspătă și rock vechi.

(articol publicat în Cațavencii nr. 27/54 din 11 iulie 2012)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.