Frankenmuth, Crăciunul perpetuu

Frankenmuth, SUA. FOTO: George Jiglău-Gherghe
Frankenmuth, SUA. FOTO: George Jiglău-Gherghe

Sîntem cu toții atît de vrăjiți de magia sărbătorilor de iarnă, încît americanul își împodobește bradul imediat după Halloween, iar românul îl aruncă de la balcon abia prin februarie. Nimic nu se compară însă cu atmosfera dintr-o mică localitate din Michigan, SUA: îndrăgostiți de Moșu’ și de renii lui, cei din Frankenmuth nici nu mai desfac bradul de Crăciun, îl țin ornat 24/7, 365 de zile pe an.

Indiferent în ce lună vizitezi Frankenmuth-ul – sau Mica Bavarie, cum îi spun cei ai casei, urmași ai unor imigranți germani care s-au stabilit aici pe la 1845, au adoptat Oktoberfest ca stil de viață și s-au făcut și frați de cruce cu Moș Crăciun –, pe lîngă brazi, orășelul te întîmpină cu făbricuțe de bere (printre cele mai vechi din State, tur de 20 de minute gratuit), kaffee shops și kandy/fudge haus, magazine cu articole de pielărie (faimoșii Lederhosen sînt, în vitrină, la loc de cinste), bumbacuri și lîneturi diverse, inclusiv fulare pentru căței și veste pentru pisici, baruri ce dau bere gratis (tomorrow only, desigur). Cazare super, în centru, la hotel cu Glockenspiel, pentru 150 $ sau doar decentă, la zece kilometri de oraș, pentru jumătate din banii ăștia. Ca să-ți potolești foamea, e recomandat să treci pragul restaurantului Zehnder’s; din meniu nu lipsesc celebrii wurst-i cu varză murată (5 $), deși americanul obișnuit e mai degrabă atras de ‘All you can eat chicken dinner’ (20 $).

Punctul major de atracție al orașului este, of course, Bronner CHRISTmas Wonderland, cel mai mare magazin de ornamente de Crăciun din lume. Este deschis doar 361 zile pe an, pentru că, deh, mai trebuie să schimbe oamenii ăia becurile arse ale ornamentelor (factura la electricitate e de vreo 900 de dolari/zi) sau să-și mai ia și elfii cîte o zi liberă (pe 25 decembrie). Clădirea are steaguri mai multe decît ONU sau FIFA și e înconjurată de Moși Crăciun înalți cît Casa Poporului, scena Nașterii în toate ipostazele și pozițiile, Crai de la Răsărit călare pe cămile ce par că dirijează traficul din parcare. Pînă și coșurile de gunoi au plăcuțe cu lozinci în toate limbile Pămîntului, inclusiv în Braille; vezi scris românește aproape peste tot, de la “Bine ați venit” și “La mulți ani” la “Sărbători fericite” și “Dumnezeu să te aibă în pază”. Nici o șansă să te pierzi: la fiecare colț sînt indicatoare cu distanța pînă la Bethleem, Mecca, Piramide, Berlin, Honolulu. Și, bineînțeles, pînă la Statuia Libertății (omniprezentă la Bronner, de parcă ea ar fi consoarta lui Moș Crăciun).

Viteza limită prin parcare e de 10 mile/h, ca să nu lovești cumva vreo oaie rătăcită, fugită din scena nativității. Moșu’ are locul lui special rezervat în parcare, dar se pare că nimeni nu i-a spus încă, pentru că el tot pe coș intră.

Magazinul are intrări/ieșiri prin toate punctele cardinale. Înăuntru, mult lemn, lumini de toate culorile, decorații de mărimi și tematici diverse (pînă și globuri de Halloween), figurine animate și chiar o secțiune de ornamente Made in Romania.

Nu departe de magazinul Bronner, există un părculeț ce găzduiește capela “Silent Night”, replica celei din Obendorf, Austria, unde, în 1818, a fost intonat pentru prima oară cîntecelul cu același nume. Aleile parcului sînt flancate de panouri cu partitura și versurile, așa, ca să-și amintească vizitatorul colindul și să dea tonul la karaoke.

Frohe Weihnachten tuturor! Crăciun fericit!

GEORGE JIGLĂU-GHERGHE

(articol publicat în Cațavencii nr. 50/77 din 19 decembrie 2012 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.