Baruri europene: Rock Planet, Amsterdam

Rock Planet bar, Amsterdam. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Rock Planet bar, Amsterdam. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Dacă ajungi în Red Light District din Amsterdam cu treabă prin coffee shop-urile sau vitrinele cu fete ale zonei și ți se face sete de o bere (de vreo cîțiva ani, în coffee shop-uri nu se mai vinde absolut deloc alcool, iar la oferta de carne, dacă nu negociezi expres, băutura nu este inclusă în preț), un loc simpatic în care poți s-o bei e Rock Planet, barul situat chiar la intrarea în Cartierul Roșu, cum vii pe străduța care pleacă din Piața Dam (ca să ajungă, inevitabil, într-un canal), imediat pe colț, în dreapta. Adresa e îngrozitor de greu de pronunțat – Oudezijds Voorburgwal, 246; dacă iei un taxi pînă acolo, arată-i-o șoferului scrisă pe ecranul telefonului.

Odată parcat pe scaunele înalte ale barului, în timp ce-ți clătești urechile cu vreun Megadeth și bolta palatină cu un Amstel, berea barului, ai suficientă vreme să-ți răsfeți și ochii, studiind cu interes decorul: saxofonul lui Candy Dulfer și chitarele cu autograf ale lui Steve Vai sau Brian May atîrnate pe pereți, deasupra capului, rafturile cu sticle și DVD-uri pe care sînt lipite bancnote divers colorate (am descoperit chiar și un Enescu și doi Iorga), videoclipurile care rulează non-stop pe monitoarele risipite prin tot localul.

Barmanița îți face rapid refill-ul, cînd te vede cu paharul gol, și preia amabilă request-uri (eu am savurat un Pink Floyd calm și limpede, prietenul Cătălin a vrut un Rage Against The Machine și l-a primit bine frapat); prima piesă e gratis, pentru următoarele trebuie să uiți de restul pe care avea să ți-l dea cînd ți-a spus că stă prost cu măruntul. Dacă te-ai săturat de muzică, vara, poți să ieși și să-ți bei berea pe terasa de pe marginea canalului, în plin spectacol al străzii, cu ochii pe bărcile și gagicile care-ți trec pe lîngă masă.

Singura chestie neplăcută în Rock Planet e prețul berii: 5 euro paharul de Amstel. Deci, dacă vii nebăut și insiști să te magnetizezi nițel, fii pregătit pentru o gaură consistentă în portofel (nouă, în cele două-trei ore de staționare acolo, ne-a fost sete de vreo 50 de euro).

(articol publicat în Cațavencii nr. 49/76 din 12 decembrie 2012 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.