În pășunea alpină de sub Giumalău, ceva mai jos de vîrf, ceva mai sus de o stînă, există, de prin ‘52, o cabană botezată, din lipsă de inspirație, probabil, tot Giumalău. Proprietari și locatari full time sînt, de vreo zece ani, Bebe și Dana, un cuplu de rockeri foarte de treabă (apropo, dacă sunați pentru o rezervare și vă răspunde vocalul de la Obituary, nu vă speriați: e doar melodia de apel în așteptare).
Adresa: Masivul Rarău-Giumalău, nr. 102. (Pe bune, nu vă păcălesc, plăcuța cu numărul e pusă pe fațadă, chiar sub firmă; nu știu dacă la mișto, ca semnele de circulație atîrnate, pînă nu demult, de parii gardului.) Altitudine 1.645 m.
Căi de acces: Din DN 17B, de la Cabana Zugreni, prin Piciorul Țepușelor, pe cel mai scurt și dificil traseu (punct albastru; trei ore, dacă tragi tare de tine). Sau – varianta soft, pentru cei mai puțin pregătiți – din Rusca, pe drum forestier (triunghi roșu, 3-4 ore).
Dotări: Trei dormitoare cu 4-18 paturi suprapuse încălzite cu sobe de teracotă, sală de mese din lemn masiv (pe pereți, printre coarne de cerb și tablouri cu tematică montană, piesa de rezistență e un portret de chitarist vechi de o sută de ani), verandă – loc de fumat și de ședințe. Cîini ușor agresivi, într-un țarc de lîngă cabană, iluminare cu leduri / priză de încărcat telefoane de la o turbină eoliană și două panouri solare, toaletă în interior cu apă curentă (lux exorbitant, la altitudinea asta).
Prețuri: 25 de lei de pat. Cearșafuri curate și un ceai din partea casei, la check-in. Doar atît, însă: pentru că bucătăreasa și femeia de serviciu sînt în concediu permanent, nu există catering și room service, deci trebuie să te gospodărești singur. Remarca asta e pentru eventualii clienți de triunghi roșu, ajunși întîmplător pe munte, ai căror predecesori au rămas în folclorul cabanei,…
Ambianță: …în poveștile care se spun seara, la o bere sau o palincă, la șezătoarea cu cabanierii (întrebați de episoadele Autobuzul de creastă și Mall-ul de pe Giumalău, sînt delicioase). Pentru a mai reduce din numărul lor, pe timpul vacanțelor școlare, Dana și Bebe organizează – nu degeaba, zic ei; eu n-aș fi așa de sigur – tabere de educație montană (tehnici elementare de supraviețuire și prim ajutor, orientare turistică, lecții aplicate despre floră și faună) pentru copii însoțiți de părinți și tablete sau clase de elevi care plîng după netul de acasă.
(articol publicat în Cațavencii nr. 27/207 din 8 iulie 2015)
Be the first to comment