Insule pe care să naufragiezi în vacanță. Azi: Corfu

Corfu, Grecia. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Corfu, Grecia. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Cu amicul-copilot lîngă tine și cu fetele pe bancheta din spate, ai plecat în trombă pe ruta Giurgiu – Ruse – Sofia – Blagoevgrad – Salonik – Igoumenitsa și, după vreo zece ore de autostradă (sper că ai avut pregătită bancnota de 5 euro pentru taxa polițistului bulgar) și tuneluri, cobori spre Marea Ionică și feribotul care vă duce pentru 44 de euro – auto, plus patru pasageri – în Corfu Town. De unde mai sînt doar 12 km pînă la camera rezervată în hotelul din Benitses. Stațiunea e o imensă grădină botanică, cu păduri de măslini, lămîi și portocali la fiecare colț de stradă și flori în nuanțe paradisiace.

Bine ați venit (cu mașina): insula Corfu e un festin vizual, care merită savurat în porții cît mai diverse. Recomandări din meniu:

*O gustare de plajă sălbatică, în fiecare zi alta, coborînd drumuri de munte spre golfulețe stîncoase cu nisip în formă de pietriș. Ca să intri în apă, în unele locuri, îți trebuie ceva curaj. Sau niște galoși din pînză cauciucată (cam 7,5 euro bucata).

*Puțină istorie cu garnitură de mitologie greacă în Gastouri, la Achilleon, fostul palat de vară al împărătesei austriece Sissi. Presărați niște grădină dominată de statuia lui Ahile, după gust.

*Felii de Corfu Town, partea veche a orașului. Labirint de străduțe cu clădiri în stil venețian (în Evul Mediu, Corfu a fost provincie venețiană), rufe întinse la uscat deasupra străzii și porumbei care survolează zona în așteptarea vreunui turist care să le servească masa. Plus topping de două fortărețe: veche – Palaio Frourio și nouă – Neo Frourio (intrarea 3, respectiv, 2 euro).

*La desert, o panoramă a insulei de pe vîrful muntelui Pantokrator (906 m).

Dacă nu comandați feluri de fițe, nota de plată e suportabilă.

PS: Pregătiți-vă ca pentru o plecare în Deltă: țînțarii de Corfu sînt foarte pofticioși și nu fac mofturi nici măcar la sîngele românesc.

(articol publicat în Cațavencii nr. 9 din 24 august 2011 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.