Restaurante europene: Graf, Oradea

Restaurant Graf, Oradea. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Restaurant Graf, Oradea. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Dacă ești cumva într-o vizită la Oradea și te invită cineva la masă în Graf, nu sta nici o secundă pe gînduri: anulează instantaneu orice altceva aveai trecut în agendă în clipa aia și pregătește-te de o sărbătoare completă a simțurilor. Ce e Graf? Un restaurant gourmet amenajat artistic într-o casă veche, cu personalitate, de pe o străduță liniștită a orașului, în bucătăria căruia a evoluat la cuțite, la un moment dat, un star al gătitului spectaculos: un chef cu stea Michelin la butoniera halatului.

În seara în care am cinat aici, din meniul a la carte disponibil, am putut alege tartar mixt de pește cu iaurt și castraveți sau parfait de foie gras cu marmeladă de ceapă, la gustări, pulpă de rață glazurată și risotto cu ciuperci / filé de somon cu risotto și sparanghel / mușchi de vită argentiniană cu sos de ciuperci, la felul principal, millefeuille cu cremă de căpșuni și înghețată de vanilie sau ciocolată caldă și rece, la desert. Da, am citat aproape tot repertoriul culinar de la masa noastră, pentru că, în afara unui gust și a unei prezentări vizuale deosebite, meniul are o melodicitate aparte, îți gîdilă plăcut urechea, în timp ce-ți adună niște nori de ploaie abundentă în cerul gurii (scuze celor cărora le este foame cînd citesc textul ăsta). Fiecare fel în parte e ceva ce nu mănînci zilnic: intră în bucătărie și, dacă-ți iese în farfurie orice altceva asemănător celor de mai sus, înseamnă că ești următorul cîștigător de la Master Chef.

Numele restaurantului vine, ne-au explicat gazdele, de la grof, nobilul maghiar al vremurilor trecute, și, într-adevăr, nu sînt motive ca vreun Kendeffy să se rușineze de felul în care se simte clientul aici, în salonul stil pinacotecă, cu muzică în surdină și serviciu elegant, de mare clasă, asigurat de ospătari cu prezență discretă și performanță de sommelier, care ceremoniază sosirea mîncării la masă, acompaniată de vinuri premium din struguri autohtoni sau străini, într-o ambianță perfectă pentru o întîlnire romantică sau de afaceri.

Chiar dacă prețurile, direct proporționale cu valoarea serviciilor, îl limitează pe românul cu salariu mediu să-și rezerve o masă aici doar la evenimente cu totul speciale, pentru o zi (de sărbătorit nașterea iubitei, trecerea unui examen greu sau semnarea unui contract important) memorabilă, o experiență gastronomică la Graf merită toți banii. Încă am gustul raței cu orez și ciuperci în memoria afectivă a papilelor.

(articol publicat în Cațavencii nr. 41/272 din 12 octombrie 2016)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.