Taverne europene: Kyratso’s Kitchen, Skopelos

Taverna Kyratso’s Kitchen, Skopelos, Grecia. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Taverna Kyratso’s Kitchen, Skopelos, Grecia. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Dacă plecați în concediu la greci și vreți să vă simțiți ca-n Grecia, nu ca-n România, fără discuții în românește peste tot în jurul vostru, nu vă duceți în Thassos, Halkidiki sau Paralia; alegeți o destinație mai puțin bătută de șlapii conaționalilor. De exemplu, Skopelos, o insulă sălbatică pe care turiștii români n-au colonizat-o. Încă.

Aici se află taverna din episodul de astăzi. Mai exact, în port, la extremitatea stîngă a promenadei de pe faleza din Skopelos Town, cum te uiți la mare, chiar în capăt, peste drum de statuia lui Manolakis (nu-l știți voi, persoană importantă), un nene îmbrăcat militar, mort în primul război mondial. Tavernă tipic grecească, cu mese apropiate și sunet de bouzouki în boxe, Kyratso’s Kitchen e o afacere de familie. Familia Kosma: mama, fiica și ginerele. Ne-am așezat pe terasa lor pentru un prînz tîrziu, complet întîmplător, acostați amical de Maria, care împărțea pliante trecătorilor, și, înainte de a deschide meniurile, soțul ei ne-a invitat înăuntru ca să ne prezinte bucătăria și specialitățile casei, drept răspuns la întrebarea noastră nerostită: What’s cooking, duck? De fapt, What’s cooking, goat?, pentru că piesa de rezistență a chef-ului este rețeta locală de capră în sos de roșii (13,50 euro), gătită chiar de mama Kyratso (probabil, Kirața, în original).

Pînă ne-a venit comanda, am stat de vorbă cu Maria. Cică Jamie Oliver a mîncat aici, fără să fie recunoscut, și apoi a scris în revista lui că e taverna sa favorită din Skopelos. Au aflat abia după ce a sunat-o o prietenă londoneză: “Wow, am citit despre voi în Jamie Magazine!”. Inițial, taverna a fost deschisă în 1986, pe plaja Glisteri din nordul insulei, dar s-au mutat aici acum cîțiva ani, după ce au fost evacuați de acolo cu mascații, la 5 a.m. N-a contat că tatăl ei era cardiac și ea însărcinată; procesul se judecă de atunci și a ajuns la CEDO. Și toate astea pentru că un mare prelat din zonă pusese ochii pe proprietatea lor. Se vede treaba că Biserica greacă preferă lemnul și tavernele mici.

Revenind la masă odată cu comanda, să vă mai spun că din farfurii s-a mîncat, pe acorduri de sirtaki, mai mult pește, calamari, caracatiță sau scoici (cu excepția souvlaki-ului de pui care a aterizat în fața mea) și s-a băut vin alb și bere Fix Hellas. Din partea casei, au venit două platouașe cu sărmăluțe în foi de viță, lîngă un fel de merdenele cu feta și spanac, și încă două carafe de vin. Plus un lichior de trandafiri, la plecare, cînd a ieșit din bucătărie ca să facă poze cu noi însăși Kirața, vedeta panoului cu fotografii din fața tavernei în care mai apar cîntăreți, fotbaliști și actori mai mult sau mai puțin cunoscuți. După cîte poze are Raging Bull cu celebra bucătăreasă, am avut senzația că am mîncat la mama lui De Niro.

(articol publicat în Cațavencii nr. 16/247 din 20 aprilie 2016 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.