Locul: De vreo doi ani jumate, pe strada Bălcești (zece minute de mers lejer de la Unirii pe Bulevardul Coposu), la numărul 9, într-o casă veche recent renovată, își are domiciliul poate cel mai cunoscut hostel bucureștean: X. Faimos, chiar, în comunitatea backpacker-ilor care schimbă impresii pe site-urile de specialitate, pentru că 1), pe lîngă dotările oarecum standard (dormitoare, la etaj, băi cu jacuzzi, la parter, terasă interioară, între pereții lui X și ai clădirii vecine), are două camere unice, nemaiîntîlnite în lumea hostelurilor românești: niște escape rooms din care trebuie să evadezi dezlegînd șarade sau puzzle-uri, ca prin jocurile video din categoria mistery adventure, într-un interval de timp limită de maximum o oră.
Prețurile: Chestia asta à la Sherlock McGuyver se joacă în echipe și costă ceva mai mult (pentru doi sau trei oameni 135 de lei, pentru patru – 180 de lei, pentru cinci – 210 lei) decît un loc într-o cameră obișnuită de zece paturi, fără quest-uri la ieșire, care e doar 36 de lei / 8 euro, plus 25 de lei garanția cardului de acces, fără de care rămîi blocat exact invers față de escape rooms, pe dinafară. Dacă ai venit aici ca să dormi, ai făcut o mare greșeală, pentru că 2), X e un hostel pentru party animals (la un moment dat, prin aprilie, aveau o promoție interesantă: bei la noi de minimum 10 euro și ai cazarea inclusă – sub masă sau în patul pe care, teoretic, l-ai cumpărat, tu alegi). Distracția începe întotdeauna în barul-recepție de la subsol, unde prima băutură, un pahar de Ursus de bun venit, e din partea casei; următoarele beri sînt 7 lei (Ursus), 8 lei (Timișoreana, Stejar), 10 lei (Peroni) sau 12 lei (Grolsch).
Oamenii: Managerul Daniele Colombo, un tip prietenos la vreo 30 și ceva de ani, founder and CEO, cum a ținut să mi se prezinte, al lanțului X (care mai are filiale și prin Spania sau Bulgaria), e un adevărat MC printre clienți, gata oricînd să dea tonul petrecerii generale. În camera în care m-a repartizat recepționerul de serviciu, un puști australian extrovertit, singurul meu camarad era Dan din Sarasota, Florida.
Ambianța: După cîteva beri de încălzire la subsol, printre tipi care jucau veseli ping-pong, șah sau darts pe bere, am plecat într-un pub crawling prin cîrciumile din Centrul Vechi, împreună cu Dan și cu un tasmanian de 47 de ani, cu care am conversat/consumat diverse toată noaptea. Spre dimineață, cînd ne-am întors la hostel, partidele alcoolico-sportive de la subsol nu se terminaseră încă.
(articol publicat în Cațavencii nr. 48/177 din 3 decembrie 2014)
Be the first to comment