Pîrtieee, băi! La Homorod Băi

Pîrtia Homorod, jud. Harghita. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Pîrtia Homorod, jud. Harghita. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Charter-ul cu schiori de Austria tocmai a ratat decolarea din motive meteo. Ghinion: ai rămas să faci opturi şi să împarţi mărţişoare, acum de cod galben, pe pîrtie la Homorod.

Homorod. Nu de Braşov, de Harghita – Băile Homorod, între Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc. Unde am mai auzit eu numele ăsta? Păi, dacă mergeai în tabără pe timpul lui Moş Gerilă, de atunci ştii. Era celebră şi la mare modă printre pioneri. Cam în aceeaşi modă comunistă a rămas şi motelul Homorod, o clădire în care poţi turna filme din epocă fără să mai investeşti în scenografie. Sărac, cinstit, studenţesc: 30 lei patul. Singura diferenţă faţă de atunci e că ai şi căldură.

Există, evident, alternative locative. Vii cu gaşcă mai pretenţioasă şi/sau familistă? Pentru 900 roni pe weekend poţi închiria o vilă-cabană, la cîteva sute de metri de pîrtie, cu cinci dormitoare, jacuzzi, saună, şemineu, loc de joacă pentru copii. Sau, dacă eşti cu noua cucerire şi vrei s-o impresionezi, ia o cameră în pensiunea de la baza pîrtiei (30 euro). Deschizi fereastra şi eşti în tribuna de la concursul de slalom uriaş. Pune totuşi plasa de ţînţari: s-ar putea să-ţi intre pe geam vreun schior cu frînele defecte.

După părerea specialiştilor care se duc pe schiuri şi pînă la colţ să-şi ia ţigări, pîrtia nu e cine ştie ce: 400 de metri lungime, dificultate medie, diferenţă mică de nivel. E însă dotată cu tot ce trebuie – tunuri de zăpadă, instalaţie de nocturnă şi teleschi (orar de funcţionare: 9-16, nocturnă 18-21). Şi are şi preţuri foarte bune: abonament de teleschi – 30 ron, ziua, şi 25 ron, seara, închiriere schiuri – 25 ron. Se aude că, în scurt timp, vor acoperi pîrtia şi se va putea schia tot timpul anului. Şi tot timpul nopţii, cică. Schiorii insomniaci sau somnambuli sînt deja în culmea fericirii…

Ştiţi cum e, cîteodată pe pîrtie eşti cam nesigur pe picioare. Mai ales dacă ai exagerat cu palinca şi cu vinul fiert. Din fericire, la Homorod poţi să-ţi închiriezi alte picioare. Vreo patru: de pe cal, lumea se vede altfel. De sus, în general. Sau de jos, în restul timpului.

Mai un sandviş, mai un kurtoskalacs (6.5 lei), mai o trîntă în zăpadă… Băi, dar noi nu mai mîncăm azi şi altceva? Ba da, moşilor! Şi încă ceva rar: mult, bun şi ieftin (platou specialitate plus murături plus 2-3 beri de căciulă – 80 lei patru persoane). Ceva mai scump (spre dublu) şi mai dichisit, la aceeaşi pensiune de la capătul pîrtiei.

Gazde ospitaliere, turişti civilizaţi care respectă rîndul şi nu se bagă în faţă, curăţenie. Te freci la ochi: Chiar sînt în România? Parcă nu-ţi mai vine să pleci. E bine totuşi ca duminică dimineaţă să dai log-out: se aglomerează. Şi mica staţiune, şi drumurile spre casă.

În atenţia telespectatorilor noştri (in)fideli: Olimpiada de iarnă de la Homorod e transmisă pe net, live, non-stop şi în exclusivitate, de o cameră web angajată cu contract de colaborare, care şi-a găsit gazdă sub o streaşină. Gîndiţi-vă bine, deci, înainte de a veni aici la teambuilding cu secretara sau cu bona copilului; s-ar putea să nu vă doriţi mediatizarea training-ului. Se lasă sigur cu sancţiuni de la CNA-ul conjugal.

(articol publicat în Academia Cațavencu nr. 10/949 din 10 martie 2010)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.