Cum să ajungi acolo unde vrei să rămîi

Tren în gară, Europa. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Tren în gară, Europa. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

*Visezi la o călătorie în care să stai comod într-un fotoliu în timp ce peisaje superbe ți se proiectează pe retină? Trezește-te și abandonează canapeaua din fața televizorului: există InterRail Global Pass, abonamentul de tren valabil în aproape toată Europa. De la schema redusă 5 din 10 (cinci zile de voiaj dintr-o perioadă de valabilitate de zece zile – 259 euro) pînă la varianta completă (o lună continuă – 619 euro), orice alegere e cîștigătoare; fix invers față de 6 din 49. Pentru opțiuni, detalii, bilete cu loc la geam, urcă pe net și coboară la stația interrailnet.com.

*Stai prost cu banii dar parcă tot ai da o fugă pînă la mare cu cortul? Vrei să mergi la un concert în Ungaria și te temi că te rupe la buzunar benzina pînă acolo? Chill, man, oameni ajunși în aceleași situații au găsit deja soluția: car sharing, o aplicație în domeniul auto a principiului consacrat on-line ai cărei useri se întîlnesc prin parcările de pe roadsharing.com sau cumasina.net. Avantaje: costurile deplasării se împart între pasageri; ai ocazia să-ți faci prieteni noi. Dezavantaj: ai ocazia să-ți faci prieteni noi.

*Buun, ai ajuns/citit pînă aici dar încă n-ai planuri de plecare. Pentru cazurile disperate, cu buzunare nude dar cu chef de aventură, avem o ultimă propunere: autostopul. Da, domle, clasicul ia-mă nene e varianta ideală (gratis) de călătorie. Bineînțeles, nu în România, unde aproape nici un nene nu te ia dacă n-ai bani: cele mai mari șanse ca autostopist le ai în Slovenia, Țările Baltice, Olanda; cele mai mici, în Germania (în special în Bavaria) sau Italia. Pregătește-ți poveștile pentru șofer și postează-ți cartonul cu destinația la marginea orașului, lîngă o benzinărie. Sau, mai bine, în fața unui ecran, făcînd semn cu mîna prin backseatsurfing.com.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.