Premiile Varza de Aur 2024

București, centrul. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
București, centrul. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Ne aflăm iar în perioada aia a anului în care se întocmesc clasamente și se dau premii de excelență pentru performanțe și realizări deosebite. Așa cum v-am obișnuit, de ceva vreme, la Ora de Turism, oferim și noi niște distincții mai altfel celor care, de la Crăciunul trecut încoace, n-au fost cu minte și au făcut tot felul de năzdrăvănii turistice, mai mici sau mai mari. Deci, da, vine acum Bad Santa pentru responsabilii din turism remarcați negativ în 2024.

Marele trofeu Varza de Aur se acordă specialiștilor din Ministerul Transporturilor care au luat extraordinar de înțeleapta decizie de a închide, tocmai în iulie-august, DN 7, segmentul Valea Oltului – la concurență, probabil, cu nemaipomenit de oportuna hotărîre a bulgarilor de a bloca, în același timp, circulația pe podul peste Dunăre de la Giurgiu-Ruse pentru niște lucrări de reabilitare. De parcă traficul nu era și așa suficient de aglomerat pe Valea Prahovei, a trebuit să-i preia în coloană și pe șoferii deviați din drumul lor, închis, Rîmnicu Vîlcea – Sibiu. Varza asta premiază insistența tîmpă și perseveranța în greșeală, pentru că nu-i prima dată cînd responsabilii noștri cu gropile din asfalt aleg, parcă intenționat, să execute reparații de poduri și șosele fix în perioada de vîrf a sezonului turistic. Cînd alții abia așteaptă momentul de maximum al fluxului portofelelor în concediu și nu știu ce să mai facă să le atragă și spre casele lor de marcat, noi excelăm doar prin măsuri imbecile de sabotare a turismului și a economiei, știți voi vorba aia celebră cu tesla și locul ăla cu care gîndesc unii cîteodată.

Varza de Argint la categoria muscă la arat se decernează Primăriei Municipiului București, Direcția Cultură, Învățămînt, Turism, care vrea și mai mulți bani ca să facă nimic pentru turismul în Capitală: printre proiectele supuse dezbaterii publice, pe 27 septembrie, chiar de Ziua Mondială a Turismului, pe site-ul pmb.ro, apărea hotărîrea de instituire a taxei speciale pentru promovarea turistică a municipiului București în anul 2025, în cuantum de 2% plus TVA din tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur. Sume vărsate la bugetul local și folosite pentru activități neprecizate de direcția cu Turism în coadă (care are deja o mulțime de bani strînși și necheltuiți, conform FIHR, Federația Industriei Hoteliere din România), nu de OMD București, Organizația de Management al Destinației care e încă în fază gestantă și așteaptă să se nască. Și ca să vedeți ce-i mai preocupă pe funcționarii noștri, să zicem că după această hotărîre de a majora prețul cazării în Capitală, mai există doar importantul proiect de hotărîre privind accesul cu animalele de companie în incinta Primăriei Municipiului București și a instituțiilor publice. Mda, cam aici a ajuns interesul administrației locale pentru turismul bucureștean: între papagali și căței.

Varza de Bronz este cîștigată tot de o administrație locală, cea de la Constanța, unde, după ce-a semnat, ca primarul, taxarea ocazională cu 5 lei pe zi a tuturor mașinilor înmatriculate în afara municipiului, edilul-șef s-a trezit vorbind într-o conferință de presă că nu vede beneficiul turismului în oraș: cetățenii veniți la mare produc gunoaie, ocupă parcările, aglomerează străzile, enervează localnicii, ce mai, ei sînt vinovați pentru felul în care arată Constanța, vara. Mai stați, mă, și pe-acasă ar fi mesajul subliminal al marelui gospodar dobrogean. Sau, dacă tot vă duceți, puneți și o sapă în portbagaj, ca să le pliviți buruienile alea din jurul pietonalei centrale.

O Varză mai specială, din tinichea cu urechi de cupă europeană, primesc, virtual, și administratorii stadionului Ramon Sanchez-Pizjuan care, în turul pentru vizitatori al arenei și muzeului clubului FC Sevilla (12 euro), n-au găsit nicăieri cîțiva centimetri pătrați ca să menționeze faptul că aici, pe 7 mai 1986, în finala Ligii Campionilor / Cupei Campionilor Europeni, Helmut Duckadam stabilea un record mondial, apărînd patru lovituri de departajare consecutive. Turiștii români (care fac turul nu pentru c-ar fi mari fani ai FC Sevilla, ci ca să-și amintească de momentul de glorie al fotbalului nostru) ies dezamăgiți și frustrați – pentru spanioli, meciul ăsta, disputat pe terenul lor, n-a existat. Au aflat de el abia după dispariția marelui portar stelist, cînd, de bara porții la care s-a întîmplat un eveniment istoric al fotbalului european, a fost sprijinită o coroană de flori pentru poză. Ca să facă trafic pe social media, cel mai probabil.

(articol publicat în Cațavencii nr. 50/692 din 18 decembrie 2024 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.