Top 10 Destinații din România de vizitat în 2024

Gala Destinațiile FIJET România 2024, Romexpo. FOTO: Ovidiu Oprea
Gala Destinațiile FIJET România 2024, Romexpo. FOTO: Ovidiu Oprea

Joia trecută, în prima zi a Tîrgului de Turism al României de la Romexpo, în Sala „Madgearu“ din pavilionul B3, s-a întîmplat un eveniment remarcabil: Gala Destinațiile FIJET România 2024, festivitatea de premiere a locurilor turistice propuse și votate de jurnaliștii Clubului Presei de Turism – FIJET România, la care au primit diplome și trofee reprezentanți ai comunităților cîștigătoare, primari și președinți de asociații de promovare turistică locală. Din postura de vicepreședinte al Clubului, de coordonator al proiectului și de co-prezentator al Galei, vă prezint, deci, cele zece destinații românești ale anului 2024, o listă de locuri de vizitat în concediile și week-end-urile anului acestuia, cu o selecție concludentă din motivațiile colegilor care le-au propus:

Tîrgu Mureș. Din oricare punct puteți pleca să descoperiți Tîrgu Mureș. Vreți cetate? Aveți chiar în centrul orașului. Vreți teatru, aveți bilingv. Vreți hipism? Aveți bază pentru călărie. Vreți muzică? Aveți festivalul „Constantin Silvestri“, sau tradiționalele recitaluri de muzică folk, cu seri de neuitat la Cetate. Vă vor ghida cu plăcere prin oraș tinerii de la Visit Mureș, care vă așteaptă la parterul Palatului Culturii. Știți dumneavoastră, clădirea aceea cu acoperiș multicolor care îmbină stilurile Secession și baroc! (Doina Constantinescu)

Timișoara. Pentru toate locurile, pieţele, spaţiile, monumentele, clădirile care au găzduit expoziţii, concerte, evenimente şi proiecte memorabile, pe pămînt, pe apă şi în aer, pe parcursul Programului Naţional „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii 2023“. Pentru oamenii de cultură, dar şi pentru oamenii politici locali, care au reuşit să treacă, nu uşor, peste duşmăniile de partid şi au făcut posibil anul cultural de neuitat 2023. (Eugen Cojocariu)

Grădiștea de Munte. Pe o suprafață de 200 km², Munții Orăștiei adăpostesc cel mai bogat complex de cetăți dacice de pe teritoriul României. Fortificațiile de la Costești, Blidaru, Piatra Roșie au fost concepute într-un singur scop – protejarea marelui centru economic, politic și religios-cultural de la Sarmizegetusa Regia. Pensiunile din zonă, multe cu denumiri amintind de epoca dacilor, îşi primesc vizitatorii cu preparate tradiţionale din carne, dar şi vegetariene, într-o ofertă mult peste cea obişnuită în România, iar masa începe cu palincă şi afinată din partea casei. (Ana Maria Cononovici)

Vînători-Neamț. Zona este foarte generoasă cu iubitorii de natură: în 1999 a fost înființat „Parcul Natural Vînători-Neamț“. Încă din 1968, vedeta principală este zimbrul european, ce poate fi întîlnit, atît în semi-libertate în Zimbrăria „Dragoș Vodă“, cît și în libertate, în zona Parcului. (Valentin Beloiu)

Iași. Municipiul de reședință al județului cu același nume a fost capitală a Moldovei în perioada 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite, între 1859 și 1862, și capitala Regatului României între 1916 și 1918, în perioada primului război mondial, atunci cînd Bucureștiul s-a aflat sub ocupație germană. Două dintre multele obiective turistice ale Iașiului sînt complexul urbanistic Palas și Complexul Muzeal Național „Moldova“. (Petru Frăsilă)

Sulina. Un oraș aparte. Poți ajunge acolo doar cu barca, șalupa sau navele Navrom. Orașul este predominant pietonal. Nu există asfalt, ci doar pavele. Dacă ajungi la Sulina trebuie să vezi plaja, singura din România care se mărește în fiecare an, farul vechi, cimitirul multiconfesional, dar și să te bucuri de gastronomia locală. (Adrian Boioglu)

Jurilovca. Pentru că această comună de la porțile Deltei Dunării reușește să atragă la orice eveniment zeci de mii de turiști. Numai la tradiționalul festival al borșului lipovenesc se adună 150.000 de participanți din toată țara. Iar portul turistic Jurilovca, inaugurat vara trecută, întrece în frumusețe și eleganță multe marine. (Feri Predescu)

Borsec. Pentru cea mai cunoscută apă minerală din România, aerul extrem de curat, stațiunea aflată în mijlocul unei păduri, gastronomia excelentă, un centru modern de welness și spa, vile și pensiuni cochete (unele avînd o vechime de peste o sută de ani) și o serie de evenimente organizate constant, an de an. (Traian Bădulescu)

Vatra Dornei. Este cunoscută, în primul rînd, ca staţiune balneo-climaterică. Primele analize ale apelor minerale din zonă au fost făcute la începutul secolului al XIX-lea, iar în 1845 a fost construit primul stabiliment balnear. Marea atracție e Cazinoul Băilor, recent restaurat, clădire inaugurată la 10 iulie 1899, în prezența împăratului Franz Josef și a moștenitorului tronului, arhiducele Franz Ferdinand. (Ștefan Baciu)

Rimetea. A fost un bogat centru minier și meșteșugăresc, iar muzeul etnografic din sat reconstituie o bună parte din istorie. Arhitectura caselor este unitară, excelent conservată de-a lungul anilor. Casele albe cu obloane verzi și flori la ferestre valorifică patrimoniul cultural local. Cea mai veche casă datează din 1668. De la Piatra Secuiului, turistul are parte de o panoramă superbă asupra localității, dar Rimetea se poate admira și din Cetatea Trascăului, situată în satul vecin, Colțești. (Liliana Boioglu)

(articol publicat în Cațavencii nr. 7/649 din 21 februarie 2024 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.