Pe Baricade. Avanpostul mişcării de rezistenţă alcoolică

Terasa Pe Baricade, București. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Terasa Pe Baricade, București. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Unde: Pe harta spaţiilor de pierzanie ale Bucureştiului există un loc relativ ascuns, în care am ajuns, recent, atras de un prieten într-o ambuscadă alcoolică: Radu Vodă nr. 23 A (în spatele blocurilor de la Unirii, cum o iei pe bulevardul Cantemir, prima la stînga). Acolo, în curtea unei case vechi, camuflată sub umbrele şi boltă de viţă-de-vie, se află o terasă minimalistă, cu dotări aproape cazone: mese şi bănci din lemn sau fier forjat înfipte în pietriş, gard acoperit cu rogojină, bar rustic à la Ovidiu din Vama anilor ’90.

Cine: Voluntari – în general, tineri – care execută fără să comenteze ordinul Eat, Drink, Survive de pe banner-ul de înrolare atîrnat de gard, lîngă o stivă de butoaie cu (praf de pul)bere.

Muzică: Destul de amestecată: se pot auzi de la saxofonul lui Mihai Iordache şi clape marca Depeche Mode pînă la riff-uri Guano Apes, toate mixate cu pasaje chill, de linişte interbelică. În joia raidului Pe Baricade, în interior, în incinta în care se refugiază terasa pe timp de iarnă, se desfăşurau bombardamente acustice de tobe africane, pe ritmuri războinice, tribale. „Cursuri de percuţie“, mi-a explicat scurt fata de la bar, în timp ce superviza cu un ochi ager situaţia de pe cîmpul de luptă, pentru a interveni prompt în cazuri de out of ammo.

Ce/Cît: La tragerile de la masa noastră s-a folosit non-stop muniţie Ciuc nefiltrată (7 lei), dar la următorul desant în zonă voi avansa sigur în grad, atacînd nişte belgiene strong ale (Chimay sau Duvel – 14 lei / 330 ml) pe care le-am descoperit cam tîrziu în meniu, pe la finalul ostilităţilor. De la popota unităţii se pot primi, la comandă, întăriri aliate: pizza (14-22 lei), salate (14-17 lei), clătite la cuptor (15 lei).

WC: În cazul operaţiunilor speciale, cînd vezica sună alarma, se iniţiază rapide mişcări de trupe în direcţia adăpostului antiaerian de la subsol – buda cu uşă tocită în jurul clanţei şi ivărului, veterană a multiplelor confruntări cu combatanţii împuşcaţi într-o aripă, care rezistă încă stoic asalturilor inamicului.

(articol publicat în Cațavencii nr. 39/66 din 3 octombrie 2012 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.