Balneo-vecchio: Băile Felix

Hotel President, Băile Felix, jud. Bihor. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Hotel President, Băile Felix, jud. Bihor. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Locul 6 al clasamentului Asociației Naționale de Balneologie pe 2017 poate fi găsit la vreo zece kilometri de Oradea: Băile Felix, cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din țară (aproximativ 7.000 de locuri de cazare), administrativ, un sat al comunei Sânmartin. Balneo-istoria locului începe pe la 1711-1721, cînd călugărul ceh Felix Helcher, administrator al mînăstirii Sfîntului Martin, nu numai că a observat efectul benefic pentru sănătate al apelor termale de aici, dar s-a și pornit să construiască prima bază de tratament, pe care consătenii au botezat-o Baia lui Felix, după numele celui care a avut ideea năstrușnică de a pune ciubere izvoarelor din pădure. Trei sute de ani mai tîrziu, fostele băi ale călugărului încă înecate în vegetație au devenit o stațiune în pădure care atrage amatorii de concedii liniștite.

Poziția în clasament a fost, cu siguranță, ridicată de ambianță, dar și de criteriile Cazare și Tratament premium, segment turistic testat relativ recent, într-un infotrip în zonă care a avut în program și vizita cîtorva hoteluri de patru și cinci stele.

La complexul de patru stele President, pacienții, majoritatea pensionari, vin în principal pentru tratamentul balnear clasic, împachetări cu nămol antireumatic și clătiri în apele termale de 49° C care trebuie răcite pînă la temperatura optimă de îmbăiere, un grad sub cea a corpului uman. Indiferent de rezultate, ungerea cu nămol îi ajută măcar să se obișnuiască cu pămîntul, cei mai cocheți dintre ei putînd apela și la măști estetice anti-îmbătrînire cu Gerovital, metoda Ana Aslan, deși nu la toți funcționează.

Lotus Therm se declară singurul complex termal de cinci stele din România și aspectul foarte îngrijit al hotelului, calitatea mobilierului și a finisajelor, baza medicală cu instalații și echipamente moderne, bazinele interioare și exterioare ale parcului acvatic privat Felixarium sînt argumente solide în favoarea acestei declarații. Toate vin la un preț, însă, prohibitiv pentru pensionarii de mai sus. Ca idee de tarife, un pachet săptămînal de tratament balnear cu acces la Felixarium, saune și fitness costă cam trei pensii minime: contravaloarea a vreo sută de euro pe zi, cazare în cameră single, mic dejun și cină incluse. Neincluse, dar cu mare succes la doamnele tinere, sînt serviciile spa speciale: pedichiura cu pești Garra Rufa (în 20 de minute de stat cu picioarele în acvariu, celulele moarte ale pielii, bătături și eczeme dispar ciugulite de peștișorii bucuroși de masa gratis) sau alte tratamente cosmetico-gastronomice, gen împachetări în ciocolată și masaj cu miere și scorțișoară. Probabil că la sfîrșit ești spălat cu lapte, totul petrecîndu-se în bucătărie.

Chiar dacă asta e doar partea frumoasă a lucrurilor, destulele clădiri în paragină și străzile și trotuarele sparte reamintindu-ți permanent că ești în România, potențial turistic există. Beneficiind de cea mai bună apă termală din Europa, care a contribuit la climatul subtropical propice apariței Lacului cu Nuferi, niște iazuri în care cresc nuferi albi sau lotuși aclimatizați și locuiesc broaște țestoase și pești exotici, Băile Felix ar putea fi populate tot timpul anului cu măcar clienții turismului de sănătate din partea asta de Balcani, dacă nu din toată lumea. Pentru dezvoltarea presupusă de atingerea acestui obiectiv ambițios, trebuie pus în aplicare un proiect de strategie turistică omogenă a zonei, dar primul pas, integrarea administrativă a comunei Sânmartin în Oradea, s-a împiedicat, referendumul de alipire la urban nefiind validat, după două tururi de scrutin la care nu s-a întrunit prezența la vot necesară. Strict turistic vorbind, refuzînd să-și upgradeze proprietatea de frica taxelor și impozitelor mai mari ale orașului, locuitorii au ales să rămînă la scăldat în ciuberele călugărului ceh Felix, cînd ar fi putut să înoate în piscinele de lux ale unui Karlovy Vary românesc.

(articol publicat în Cațavencii nr. 18/353 din 9 mai 2018 și pe catavencii.ro)

1 Trackback / Pingback

  1. Topul stațiunilor din România pentru minivacanța de 1 Mai și Paște - Ora de Turism

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.