Spații de cazare la mare înălțime. Casa Florea, Poiana Stampei

Casa Florea, Poiana Stampei, jud. Suceava. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Casa Florea, Poiana Stampei, jud. Suceava. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

În spațiul de astăzi al rubricii, cazăm un mic proiect agroturistic de extindere și modernizare finanțat printr-un program european cu buget 100% nerambursabil care n-a rămas îngropat în mormanul dosarelor de aplicare, ci, incredibil, a reușit să depășească stadiul de idee de afacere: pensiunea bucovineană Casa Florea.

Adresa: Poiana Stampei nr. 193, județul Suceava. Altitudine cca 900 m.

Căi de acces: DN 17 Vatra Dornei – Bistrița. Poiana Stampei e o comună suceveană înșirată de-a lungul șoselei, la vreo 15 km de Pasul Tihuța și 20 km de Vatra Dornei. Din dreptul micului centru local de colectare a laptelui, ghereta albastră cu marmite din aluminiu la ușă din vecinătatea indicatorului care te trimite către fosta gară, trebuie să mergi vreun kilometru pe un drum secundar, pînă aproape de prima intersecție în T; Casa Florea e o clădire cu magazin și grădină de zarzavaturi în față, undeva pe partea dreaptă.

Dotări: Pe lîngă camerele pentru oaspeți din casa cu etaj, în curtea largă, populată cu iarbă, flori și pomi a pensiunii, au răsărit, pe bani europeni, cinci căsuțe de vacanță din lemn, cu clasificare trei margarete. Dotări interne: pat mare, matrimonial, fotoliu extensibil pentru cazarea unui copil (maximum, doi, mai mici), toaletă cu duș, televizor. Dotări externe: balansoare, foișor, grătar. Dotări interne separate: bucătărie complet utilată și sală de mese, într-o clădire anexă. Dotări externe sezoniere: biciclete, ponei, săniuțe.

Prețuri: 50 de lei căbănuța/noapte. Pentru grupurile care-și anunță sosirea din timp gazdele pot prepara, la prețuri negociabile, mesele principale ale zilei din ingrediente produse bio, în microferma familiei.

Ambianță: De camping în curtea unei gospodării cu fîneață în spatele casei, pe malul Dornei, și pădure la o azvîrlitură de băț. Oaspeții pot pleca în mici drumeții în zonă, de cules ciuperci, plante medicinale, fructe de pădure. (Nouă nu ne-a mai ars de nimic: am căzut, frînți de oboseală, după o drumeție ceva mai mare, începută la 7 dimineața, la stația meteo din Călimani.) Cum spuneam și la început, e remarcabil că pensiunea asta a fost modernizată recent cu bani europeni. Numai domnul Florea știe, însă, ce-a pătimit în cei doi ani de luptă de gherilă cu birocrația fondurilor europene pentru cei 17.000 de euro: îl dădeau afară pe ușă, intra înapoi pe fereastră; mai trebuia o hîrtie la dosar, aducea două; îi cereau, mai aluziv sau mai direct, să dea din urechi, se făcea că nu aude sau îi trimitea să-și facă propriile proiecte.

(articol publicat în Cațavencii nr. 35/164 din 3 septembrie 2014)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.