POVEȘTI ÎN RAME. Din VALEA ALMĂJULUI prin BANATUL MONTAN

Afiș eveniment. FOTO: Claudiu Vatau, DescoperimRomania.ro
Afiș eveniment. FOTO: Claudiu Vatau, DescoperimRomania.ro

Valea Almăjului și Banatul Montan se vor regăsi pe simezele Galeriei 5 din Timișoara, în perioada 05-12 aprilie, într-o expoziție-eveniment organizată de Claudiu VATAU, Nicolae ȘUȘARA și ValeaAlmajului.ro, în parteneriat cu Centrul de Proiecte Timișoara.

POVEȘTI ÎN RAME. Din VALEA ALMĂJULUI prin BANATUL MONTAN este o expoziție de fotografie ce va aduce în atenția timișorenilor, nu doar o mică parte din minunățiile Văii Almăjului și ale Banatului Montan, dar și o serie de legende și povești.

Spunem că este o expoziție-eveniment, pentru că va fi însuflețită de o serie de activități, desfășurate în decursul a opt zile. Din dorința comună de păstrare a identității culturale și de promovare a frumuseților din Valea Almăjului și din Banatul Montan, nu mică ne-a fost surpriza, ca la inițiativa noastră să se alăture foarte repede, o serie de oameni pasionați de aceste zone. Cu ajutorul lor vom avea parte, pe lângă expoziția de fotografie a celor doi organizatori, de o expoziție de cărți poștale, hărți turistice și reclame publicitare din Băile Herculane, din perioada imperială și interbelică, parte a colecției private a lui Iacob SÎRBU, de prezentări de costume populare, prezentări de carte, ateliere de ecologie, ateliere meșteșugărești, seri de povești și de poezie în grai. În contradictoriu cu vremurile trecute, dar în armonie cu tehnologia viitorului, ne vom bucura și de senzațiile deosebite date de incursiunea în realitatea virtuală a județului Caraș-Severin, prin vizionarea a peste 150 de obiective turistice, cu ajutorul ochelarilor VR.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri 05 aprilie, orele 17:30, iar gazdă ne va fi bunul prieten, veșnic îndrăgostit de Banat, Dan Liuț. Cu acest prilej ne vom bucura de o prezență aparte, a ansamblului Sveti Nikola Radimna, reprezentanți ai minorității sârbe din Banat. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 05-12 aprilie în intervalul 13:00-21:00, la Galeria 5 (Centrul de Proiecte Timișoara), din strada Vasile Alecsandri, nr. 1, Timișoara. Intrarea va fi liberă. Programul complet al evenimentelor îl găsiți aici: https://www.facebook.com/events/407922265187392

Credem că la finalul expoziției, cei care ne-au trecut pragul vor pleca acasă mai bogați, mai entuziaști și mai dornici de a descoperi la propriu Banatul Montan și suntem siguri că o familie sau un grup de prieteni va merge să descopere Valea Almăjului, chiar din interior, pentru ca vom oferi ca premiu, o experiență unică, pornind dintr-o casă tradițională almăjană, ascultând pe poteci poveștile lui Nicolae Șușara.

ValeaAlmăjului.ro rescrie povestea caselor uitate din Banatul Montan. Acest proiect a luat naștere din drag, dor și respect pentru tot cea ce a reprezentat Almăjul altă dată și prin el ne dorim să redăm Almăjului strălucirea ce i se cuvine.”, spune Nicoleta Busa, cofondator www.ValeaAlmajului.ro.

Tot acest program este realizat cu sprijinul partenerilor noștri: Serviciul Promovare Turism din cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin; Muzeul Vatra Strămoșească, Bozovici, Caraș-Severin; Muzeul Satului Sintești, Sintești, Timiș; Centrul Cultural Grădinari, Caraș-Severin; Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin; Centrul Național de Informare și Promovare Turistică a Municipiului Caransebeș; Ansamblul Sveti Nikola Radimna, Caraș-Severin, Centrul Educațional Printre Curcubee, Timișoara; EcoClub Timișoara și DescoperimRomania.ro.

Au pus umărul la promovarea evenimentului nostru, partenerii media: Radio România Timișoara, Radio România Reșița, Banat TV, DescoperimRomania.ro, VestOnline.ro, Travelink.ro, GoNEXT.ro, Ora de Turism, FAM la pas turistic, Ghidul Banatului, DoctorTravel.ro și nu numai.

Informații și contact: Claudiu Vatau – 0728.968.376, Imagini: Claudiu Vatau

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.