Concediu 2014: unde, ce, cum, cît

Bansko, Bulgaria. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Bansko, Bulgaria. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

2014 e, zic specialiștii în citit chinezește în stele, Anul Calului Verde de Lemn; noi, ăștia născuți în zodia Călătorului cu Nas Roșu de Apă de Foc, deși abia ne-am întors la muncă, ne gîndim deja la vacanță. Analizînd atent calendarul competițional 2014, cam astea ar fi destinațiile alcoolico-sportive pentru care merită programat concediul și strîns bani la pușculiță:

Dionisiada de iarnă, Soci (7-23 februarie). La varianta rusească a Olimpiadei, cea la care pe pîrtie se bea vodcă în loc de ceai, iar deviza e “Te-ai îmbătat, continuă! Nu te-ai îmbătat, continuă!”, important nu este să cîștigi, ci să participi. Avionul, tur-retur, te costă minimum 400 de euro de căciulă (de blană, neapărat), o cameră de pensiune, de pe la 70 de euro în sus, pe noapte. Există, însă, și alternative. Pentru genul “Snob de Valea Prahovei” (îi știți de prin știrile de pe 2-3 ianuarie: celebrii papagali parveniți care au plătit 7.500 de euro pe un sejur de Revelion într-o Poiana Brașov inutilă, fără zăpadă – la banii ăștia, puteau să-l facă în Dubai, era cam același lucru), o cabană cu zece locuri în Polyana Crasna poate fi închiriată la modicul preț de 9.999 de euro/week-end (da, am scris bine: închiriată, nu cumpărată). Pentru genul “Debranșat de Militari”, ar trebui să fie suficient un iglu.

Fără îndoială, destinația anului e Brazilia, țara Carnavalului Mondial de fotbal (12 iunie – 13 iulie), de la care doar clovnii noștri și (încă) ai lui Piți vor lipsi. Cel mai ieftin avion dus-întors pleacă de pe pistă cam de pe la 1.100 de euro de persoană. O dublă rezervată pe zece zile (pentru mai puțin timp, n-are sens să te dai jos din pat și să traversezi oceanul) la un hotel de ** stele din Rio de Janeiro bate binișor spre 2.000 de euro. Dacă insiști să intri și la meciuri, se lasă greu în portofel: la oficial, biletele sînt între 90 de dolari (partida din grupe) și 450 de dolari (finala); la neoficial, cît poți duce licitația. Buget minim pentru doi inși (tu și, evident, cel mai bun prieten): 6.000 de euro. Nu sînt incluse bețiile pe plajă, Vamă style, dansatoarele de samba de la room service sau alte năzdrăvănii exotice.

Campionatul European de băut bere, München (20 septembrie – 5 octombrie). Dacă pînă acum n-ai reușit să scapi de excursii cu partenera, la Oktoberfest e indicat expres să te duci singur (Iubito, ies puțin la o bere cu băieții!): îți iei frumușel un bilet la Eurolines – 130 de euro, dus-întors, cu dată flexibilă de întoarcere –, iar restul bugetului îl investești în bere. Fiindcă partea proastă a acestei călătorii e că, în perioada aia, la cotațiile la care ajunge un pat pe bursa cazărilor în München (exemplu: un loc la hostel într-un dormitor de șase paturi care, pînă pe 18 septembrie, e 20 de euro, din 19 septembrie sare brusc la 100 de euro), n-o să-ți permiți să dormi prea mult. Partea bună e că, fapt dovedit științific, pretențiile locative scad direct proporțional cu berile consumate. Cam pînă pe la nivelul unei bănci din parc, pentru cunoscători.

(articol publicat în Cațavencii nr. 2/131 din 15 ianuarie 2014 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.