Baruri europene: Rockstadt, Brașov

Rockstadt bar, Brașov. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Rockstadt bar, Brașov. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

30 decembrie 2013, seara. Sînt în Brașov, în Piața Sfatului, și slalomez prin mulțimea ce s-a adunat la un pahar de vin fiert în fața bradului, spre o întîlnire cu Andrei și Laura. După pupăturile de rigoare, întrebarea clasică: unde mergem? Auzisem de Rockstadt – practic, singurul bar rock al orașului –, așa că le-am propus să povestim, la o bere, acolo. Prima impresie a fost OK: aerisit, încăpător (există terasă și subsol), barman amabil, playlist bine amestecat (Pink Floyd, Doors, Metallica, Rammstein). Laura și-a consumat ceaiul, noi berile și discuțiile – am plecat cu promisiunea că voi reveni cît mai curînd. Urma să se întîmple chiar mai repede decît credeam…

1 ianuarie 2014, seara. La întoarcerea forțată din Sibiu, am trecut iar prin Rockstadt, cu fără prea mari speranțe că ar fi deschis. Era. Și, surpriză, nu gol: gașca de natives e atît de devotată barului încît, după un Revelion care s-a prelungit pînă spre prînz (petrecut – of course, my dear horse! – tot aici), pe seară, era din nou pe baricade. Respect, băieți! Mai exact, cînd zic natives și băieți, mă refer la nucleul hardcore al clienților casei, care m-a adoptat imediat (bine, nu chiar imediat; după ce lumea s-a lămurit că n-a căzut dulapul pe mine cînd m-am îmbrăcat). Cît am băut o mininavetă de bere (Harghita – 4,50 lei), am reascultat cu plăcere piese-icon ale istoriei metalului (fiecare venea cu cîte o propunere). La un moment dat, după Seasons In The Abyss” – Slayer sau Arise” – Sepultura, nu mai știu, era cît pe ce să fac schimb de tricouri cu barmanul-DJ: el mi-l dădea pe ăla cu barul (30 de lei), atîrnat lîngă raftul cu sticle, eu, Haggard-ul primit de la Asis după concertul de la Bistrița.

Ce-i remarcabil la barul/clubul ăsta (practic, elementul decisiv care îl califică pentru titulatura de bar european) e că proprietarii nu s-au mulțumit doar să organizeze concertele trupelor locale sau să le găzduiască pe cele ale celor care ajung întîmplător prin oraș, ca orice altă cîrciumă rock mai răsărită din provincie. Nu, nene: oamenii au deja festivalul lor propriu de metal extrem, Rockstadt Extreme Fest, care zguduie zona Cetate din Rîșnov, în fiecare august. Anul ăsta headliner-i vor fi grecii de la Rotting Christ, suedezii de la Katatonia și, bineînțeles, veteranii death-ului, americanii de la Obituary. Nu-mi amintesc să fi văzut în ultima vreme în România vreun afiș de concert death/black metal cu o asemenea participare. Poate că serialul trebuia să se cheme săptămîna asta Baruri mondiale.

(articol publicat în Cațavencii nr. 2/131 din 15 ianuarie 2014)

1 Trackback / Pingback

  1. Spații de cazare la mare înălțime. Hotel Regal, Brașov - Ora de Turism

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.