Baruri europene: Rock Shadows, Skopje

Rock Shadows Bar, Skopje, Macedonia de Nord. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Rock Shadows Bar, Skopje, Macedonia de Nord. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Îl mai știți pe Wade Childs, americanul proprietar de bar în Tîrgu Ocna cu care v-am făcut cunoștință vara trecută? Anyway, omul ăsta, care e și fondatorul brand-ului Ride to Rock Europe, a avut la un moment dat, luna trecută, trăsnita idee să mă invite la o ediție specială Ride to Rock Macedonia, la Skopje. Pe afiș figurau două concerte: Jenner, o trupă de metal feminin din Belgrad, și The Backdoor Band, rockerii din Ohrid cu vast repertoriu internațional hard-heavy-thrash care fuseseră vedetele fest-ului Ride tot Rock România executat anul trecut la Tîrgu Ocna. Cum nu călătorisem niciodată în partea aia de Europă, am acceptat fără să ezit invitația.

Evenimentul, botezat Metal vs. Rock, s-a consumat sîmbătă, 25 martie, seara tîrziu, după orele 23, în clubul Rock Shadows de la etajul imensei clădiri în care își au sediul gara și autogara orașului. Un club scumpuț – dacă socotim că o bere locală Skopsko, la 330 ml, e 100 de dinari macedoneni (cam 7,50 lei) –, umplut însă relativ repede cu o lume tînără care, în așteptarea concertelor, făcea naveta între bar și terasa-balcon semideschisă suficient de încăpătoare cît să găzduiască un meci de wrestling fumători-nefumători.

Cu excepția sunetistului, care a bîjbîit niște zeci de minute butoanele pînă să împace microfoanele cu boxele și cu monitoarele, toată lumea și-a făcut profesionist treaba: și managerii, care au asigurat condiții bune de cazare, masă și transfer la concert, și trupeții, care au prestat energic piese proprii sau împrumutate de pe la AC/DC, Metallica, Rage Against the Machine, și cei vreo 4-500 de spectatori veniți chiar și din Serbia și Bulgaria, care au dat din cap pînă dimineață, ca la un adevărat revelion rock. Cînd am părăsit incinta, pe la 4,30-5 a.m., cu direcția clară taxi-hotel, într-o stare de epuizare comparabilă cu cea a unui laptop care clipește roșu înainte să se închidă, după cele aproape 24 de ore de funcționare continuă de cînd mă ridicasem din patul hostelului din Sofia, Jenner se pregăteau să cînte a doua oară, iar publicul nu părea deloc dispus să plece.

P.S. Ca jurnalist acreditat al evenimentului, am inițiat o sesiune foto comentată, la cina oficială de dinainte de concerte, cu Wade, All Time Super Star at Ride to Rock Europe, Dina, vocalista Jenner, Nenad, managerul Ride to Rock Serbia, și Ringo, bass-istul The Backdoor Band, cu care aveam să povestesc (și să beau) mai multe, acasă la el, în Ohrid. Spațiul nu-mi permite momentan decît să promit că voi reveni pe subiect și să vă spun tuturor: See you at Ride to Rock Romania 2, dudes!

(articol publicat în Cațavencii nr. 13/296 din 5 aprilie 2017)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.