Dominium. Pizza poloneză care potolește foamea românească

Pizzeria Dominium, București. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Pizzeria Dominium, București. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

După o sesiune prelungită de cumpărături la Oșanul din complexul Militari Shopping, de la atîta împins la căruciorul cu provizii, Bursucului i se făcuse o foame de hamal filipinez. Și cum nu se făcea să dea iama în produsele abia achiziționate, a găsit, exact la ieșirea din complex, locul potrivit pentru a ronțăi ceva frugal, pînă acasă: Dominium, un lanț polonez cu livrare la domiciliu care mai are încă vreo trei restaurante în București (pe lîngă ăla de la Obor trecuse frecvent, dar nu intrase încă înăuntru). Oferta cîrciumarilor polonezi se învîrte în zona subțire a meniului: paste, supe, sandvișuri. Și, bineînțeles, atracția principală a meniului, mîncarea tradițională poloneză, pizza. Preparată la vedere, în colțul cu cuptor și mese de modelat, cum intri, fix în față.

Deci să fie pizza! și-a zis Bursucul, care s-a oprit la varianta Dominium, configurabilă pe trei tipuri de blat (subțire, mediu, gros), cinci dimensiuni de diametre, în gama 21-42 cm (17,50-36,50 lei) și cinci ingrediente la alegere (șuncă, ciuperci, salam, cîrnați, cașcaval – cîștigătoarele unei lungi liste de nominalizări). Ducînd mai departe acest concept, managerii restaurantului ar da lovitura dacă ar introduce în meniu și posibilitatea alegerii chelneriței care să te servească: blondă/brunetă/roșcată, ochi mari, sîni sinceri, etc (de completat, după preferințe).

Pînă la urmă, blondă a fost doar berea: comanda a fost preluată de un ospătar amabil, nimic de zis, care a adus prompt la masă o pizza corectă, mîncată corespunzător de rapid, direct proporțional cu foamea mesenilor. Bursucul și-a mai luat sus-numita bere (7 lei), însoțitorul său o cafea cu lapte (6 lei), iar sosul picant (2,50 lei) a fost share-uit de către cele două farfurii.

Partea proastă a poveștii vine odată cu vreo nevoie urgentă: toaleta e tocmai în celălalt capăt al complexului. Ești îndrumat spre cea a hipermarket-ului, pentru că Dominium nu posedă asemenea locuri rușinoase. Dacă stai pe-aproape, ajungi mai repede la cea de acasă.

(articol publicat în Academia Cațavencu nr. 13/1003 din 30 martie 2011)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.