Deşi vremea e încă OK, calendaristic, vara a şters-o de vreo trei săptămîni în vacanţă prin ţări (şi) mai calde, provocîndu-te s-o urmezi: ai coborît dintr-un low cost la Lisabona, te-ai cazat în viteză (pentru buzunare strîmte, un hostel cu mic dejun inclus e cam 15 euro) şi ai ieşit nerăbdător în oraş. Ce e recomandat să nu ratezi:
♦ O vizită la Oceanariu (12 euro). Îl găseşti în nord-estul Lisabonei, în complexul Parque das Nações: o construcţie pătrăţoasă care iese din apa fluviului Tejo şi e legată de mal printr-un ponton supraetajat. Dacă eşti însoţit de copii mici, evită magazinul cu jucării din pluş de la parter: rişti ori o gaură serioasă în bugetul călătoriei, ori o jumătate de zi de urlete şi lacrimi.
♦ O baie în Atlantic, la Cascais – staţiunea aflată la o jumătate de oră cu trenul de Lisabona (plecare din staţia Cais do Sodré). De ascultat apa spumegînd în Boca do Inferno, poarta săpată de ocean în malul stîncos – o Gură a Infernului gălăgioasă, dar incomparabil mai blîndă decît cea a soacrei.
♦ La întoarcerea de la Cascais, fă o oprire în Belém, suburbia sud-vestică a Lisabonei: are parc, mînăstire (Jerónimos), turn şi monument (al navigatorilor portughezi: Padrão dos Descobrimentos). Dacă ştii să citeşti în stele, e şi un planetariu în zonă.
♦ O cină la una dintre terasele de pe străduţele înguste din Bairro Alto, vechiul cartier boem de pe colina centrală (de urcat neapărat cu elevadore, un fel de tramvai-funicular), în care turiştii mişună continuu şi se aud sunete de fado pînă în zori. Atenţie, cîrciumile cu muzicant inclus în meniu taxează suplimentar: pregăteşte-te pentru o notă de plată care pleacă din start de la vreo 30 de euro (două porţii de ceva, un pahar cu vin şi trei acorduri la ureche).
(articol publicat în Cațavencii nr. 13 din 21 septembrie 2011 și pe catavencii.ro)
Be the first to comment