FânFest, petrecere cîmpenească cu motive activiste

FânFest, Roșia Montană, jud. Alba. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
FânFest, Roșia Montană, jud. Alba. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Unde: Săptămîna trecută, de joi pînă duminică, la a opta ediție a FânFest…

Cine: …cîteva mii de oameni au împînzit cu corturi dealurile Roșiei Montane: organizatori, voluntari, artiști, invitați străini, hipsteri, rockeri, activiști mișunau continuu pe drumuri prăfuite sau pajiști cosite, printre vaci, case vechi și căpițe de fîn. Sîmbătă, prin Piața Veche, se învîrtea, fără a fi băgat prea mult în seamă, și Remus Cernea, care-și asortase la pleată un sacou fancy.

De ce: Pentru a protesta împotriva exploatării aurifere cu cianuri. Pentru promovarea activităților alternative mineritului distructiv, de la agricultură și turism la meșteșuguri tradiționale. Sau doar pentru a bea o bere în natură.

Cum: Puteai să-ți dai cu părerea în forumurile de dezbateri pe diverse teme, să-ți cumperi ceva confecționat handmade din tîrgul țărănesc sau să-ți faci tu vreun stencil în atelierele DIY, să caști ochii la expoziții de fotografie și proiecții de film documentar sau să participi la experimente de improvizație teatrală și clowning. Cei mai activi au plecat în tururile ghidate ale localității, au alergat la maraton, s-au dat cu parapanta și au mers pe sîrmă (pardon, pe slackline).

Muzică: La scena de la Redută, pe platoul-amfiteatru de pe deal, momentele de maximă audiență s-au înregistrat la concertele Norzeatic cu AvantnGard, Altar și Travka (vineri), Luna Amară, Celelalte Cuvinte și Implant Pentru Refuz (sîmbătă). Dacă n-aveai chef de diverșii DJ-i care încingeau apoi platanele pînă dimineață, te puteai da pe lîngă foc, la recitalurile ad-hoc ale folkiștilor amatori.

Băutură: Mai fiecare avea cîte un pet cu palincă cumpărat de la localnici (20-30 de lei litrul), care trecea din mînă-n mînă. La standurile Beer OClock de pe lîngă Redută, o Leikeim Pils la draft costa 5 lei, dar cine era băiat deștept își alimenta din timp rucsacul cu bere ieftină (2,50 lei doza de Golden Brau sau Becks) de la magazinul de jos, din centrul satului.

WC: Clasicele cabine albastre, la care stai la coadă pînă îți vine să dansezi fără muzică; au fost destui cei care s-au plictisit de așteptat și s-au dus să se ușureze în pădure.

(articol publicat în Cațavencii nr. 33/111 din 21 august 2013 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.