Unde: Pe strada Călușei, la nr. 3-5 (în spatele blocurilor din intersecția Calea Moșilor/Traian, cum vii dinspre Obor, pe stînga), locuiește Library, barul cu slogan-avertisment la intrare: “Deschidem cînd avem chef, închidem cînd putem”. Un spațiu intim, cu doar cîteva mese, un fel de Jack mai mic, la fel de familial, în care aproape toți clienții sînt tovarăși. Probabil că începuturile barului s-au consumat în apartamentul patronului: în momentul în care numărul vecinilor amatori de citit masiv a crescut peste limitele de suportabilitate ale soției, bibliotecarul-șef a fost nevoit să-și coboare cărțile în garaj.
Cine: Rockerii cititori din incintă, plus bibliofili din cartierele apropiate, veniți să lectureze de prin rafturile barului cîteva capitole din volumele clasicilor români (Ursus), olandezi (Grolsch), cehi (Pilsner Urquell) și/sau din opera prozatorilor de limbă engleză împleticită Jim (Beam), Jack (Daniels), Johnnie (Walker). Ale căror drepturi de autor, apropo,…
Cît: …nu sînt exagerate, ci prietenești, ca pentru camarazi de lectură îndelungată: de la 5 lei românul de 500 de pagini și 8 lei cehul de 330 de pagini la 9-13 lei americanii/scoțienii de 50 de pagini.
Muzică: Fundalul sonor al sălii de lectură e asigurat de un rock old school (AC/DC, Deep Purple, Queen, Iron Maiden, Metallica) de cursă lungă, pentru amatorii de musical-uri după romane-fluviu sau trilogii cu spumă, în ediții princeps, turnate în cheie hard, heavy sau thrash.
WC: După o sesiune prelungită de consultare a literaturii universale, s-ar putea să te simți puțin confuz, încurcat în diversele curente literare ingurgitate. Nu-i problemă, te poți retrage, cu tot cu opinii, în solitudinea cămăruței cu faianță pe pereți, pentru a răcni liniștit la bocanci argumentele pentru care, de pildă, ți-a plăcut mai mult modernismul american în defavoarea sămănătorismului românesc.
(articol publicat în Cațavencii nr. 43/70 din 31 octombrie 2012 și pe catavencii.ro)
Be the first to comment