WWF-România: O parte din Delta Dunării ar putea fi secată, ca urmare a unei hotărâri judecătorești

Delta Dunării. FOTO: Marius Vasile, WWF-România
Delta Dunării. FOTO: Marius Vasile, WWF-România

O parte din Delta Dunării ar putea fi secată, ca urmare a unei hotărâri judecătorești. Suntem alături de localnicii care cer păstrarea apei în zona Carasuhat, care le oferă perspectiva unui trai în armonie cu natura.

În sprijinul comunității locale, am identificat o soluție juridică, am lansat o petiție publică și trimitem scrisoarea de mai jos Guvernului României și Ministerului Mediului.

Către:
Guvernul României
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

În atenția:   
Domnului Prim-ministru, Marcel Ciolacu
Domnului Ministru, Mircea Fechet

Spre știința:
Consiliul Județean Tulcea, Domnului Președinte, Horia Teodorescu
Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, Domnului Guvernator Bogdan Bulete
Primăria Mahmudia, Domnului Primar Ion Șerpescu

Referitor la:   
Solicitare de a acționa pentru oprirea secării deltei de la Mahmudia și Beștepe

Stimate Domnule Prim-ministru, Marcel Ciolacu,
Stimate Domnule Ministru, Mircea Fechet,

La Mahmudia, în județul Tulcea, zona Carasuhat, parte din Delta Dunării, ar putea fi secată, ca urmare a unei hotărâri judecătorești.

Oamenii de acolo își doresc, în proporție de 97%, păstrarea apei, pentru a putea să își asigure traiul, în armonie cu natura.

WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) împreună cu Grupul de Inițiativă Locală pentru protejarea deltei de la Carasuhat (Mahmudia și Beștepe) și semnatarii petiției de susținere a inițiativei vă solicită să opriți secarea deltei refăcute de la Mahmudia și Beștepe. Decizia 750/2024 din 19.12.2024 a tribunalului din Tulcea este de a închide zona inundată în favoarea agriculturii intensive practicate de un număr redus de companii. Această închidere va duce la distrugerea atât a deltei refăcute pe o suprafață de peste 2.000 ha, cât și la pierderea  veniturilor localnicilor care depind de ea.

Fosta amenajare agricolă de la Carasuhat (din perimetrul localităților Mahmudia și Beștepe), de peste 2.000 ha, a fost redată Deltei în două faze. În 2016, cca 1.000 ha, printr-un proiect european în valoare de 4 milioane de euro, și în 2023, prin inundare în perioada de primăvară. După cinci ani de la finalizarea proiectului european, au fost analizate beneficiile prin studii socio-economice și ecologice, arătând că:

●  Veniturile din practicarea turismului au crescut prin creșterea numărului de structuri de cazare de la două, în 2017, la 17, în 2019;
●  Localnicii au început afaceri în turism sustenabil: observarea păsărilor – birdwatching, ture cu caiacul, agroturism, etc;
●  Veniturile nete ale pescarilor au crescut;
●  Natura a prosperat: Carasuhat este azi un loc ideal de reproducere a peștilor, dovadă fiind diversitatea impresionantă de păsări (peste 97 de specii) care se hrănesc cu aceștia. Impresionant este numărul mare de pelicani (10.000 indivizi) care folosesc zona umedă pentru hrănire și odihnă.

Toate aceste beneficii au dus la susținerea puternică din partea locuitorilor Mahmudiei: 97% dintre localnici vor ca zona inundată să rămână în situația actuală, conform unui sondaj de opinie realizat în august 2023.

Înainte de 1989, cetățenii nu au avut nici un cuvânt de spus atunci când cca. 2.500 ha de deltă aflate în proximitatea localității au fost transformate în teren agricol și nici când, după 1989, mare parte din terenul desecat a intrat în administrarea Consiliului Județean Tulcea și apoi a început să fie exploatat de către câteva companii agricole, fără beneficii economice reale pentru comunitatea locală. Este momentul ca locuitorilor din Mahmudia și Beștepe să li se redea dreptul de a gestiona delta refăcută, în parteneriat cu autorități relevante: Primăria și Consiliul Local, Consiliul Județean și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Legislația în vigoare și jurisprudența arată că soluții juridice există și pot fi aplicate imediat. Cea mai facilă soluție este declararea zonei inundate – pe întreaga sa suprafață – prin Hotărâre de Guvern ca zonă de interes public major și, implicit, rezilierea contractelor în baza cărora se practică agricultura, cu despăgubire justă și prealabilă. Denunțarea contractelor de concesiune poate fi motivată de necesitatea realizării unor obiective de interes public, iar autoritățile publice au libertatea de a lua decizii în acest sens. Pentru a justifica rezilierea contractelor de concesiune, autoritățile pot folosi argumentul că implementarea unui proiect de reconstrucție ecologică în amenajarea agricolă Carasuhat este unul de interes public superior. Acest lucru este susținut de legislația națională, care consideră lucrările de reconstrucție ecologică de pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării” ca fiind de interes național.

Un argument suplimentar este constituit de faptul că această zonă de deltă refăcută poate să fie parte a îndeplinirii obligațiilor statului român de implementare a  prevederilor Legii Refacerii Naturii (regulament european adoptat în 2024), prin care România este obligată ca, până în 2030, să renatureze 30% dintre terenurile și zonele umede degradate (Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului, privind Restaurarea Naturii și de Modificare a Regulamentului (UE) 2022/869).

Subsemnații, reprezentanți ai WWF-România și ai Grupului de Inițiativă Locală, ne angajăm să participăm la discuții pentru prezentarea mai detaliată a soluțiilor identificate de noi. În acest sens, vă solicităm o întâlnire pentru a discuta în detaliu situația actuală și soluțiile posibile.

Cu deosebită considerație,

Orieta Hulea, Director General, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură)

Andrei Prodan, Constantin Mușat, Adrian Țîrdea – Reprezentanți ai Grupului de Inițiativă locală

Despre WWF: WWF (The World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizații de conservare a naturii din lume, cu o istorie de peste 60 de ani și prezentă în peste 100 de țări, pe 6 continente. WWF participă activ la conservarea planetei, la reconstrucția ecologică a mediului natural și construiește un viitor în care oamenii trăiesc și se dezvoltă în armonie cu natura. Misiunea WWF este pusă în aplicare prin intermediul programelor de politici și de conservare a naturii, prin consolidarea capacității publice de a acționa în probleme de mediu și prin acțiuni de advocacy, pe lângă companii, pentru reducerea amprentei de carbon.

WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) face parte din rețeaua WWF și din rețeaua regională WWF-CEE. De două decenii, WWF-România lucrează pentru a opri degradarea naturii și pentru a proteja biodiversitatea. Regiunile prioritare de conservare ale organizației sunt localizate în Maramureș, Transilvania, Carpații de Sud-Vest, Munții Apuseni, lunca și Delta Dunării. Mai multe informații pe wwf.ro.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.