Spații de cazare la mare înălțime. Cabana Piatra Singuratică, Hășmaș

Cabana Piatra Singuratică, Hășmaș. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Cabana Piatra Singuratică, Hășmaș. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Pe vremea cînd cazarea era doar 3 lei, dar acoperișul cădea peste tine și ușa se închidea numai bătută în cuie, Cabana Piatra Singuratică oferea condiții de bivuac (saltele și pături obosite pe priciuri suprapuse) pentru clienții leneși care n-aveau chef să întindă cortul în poiana din apropiere. Mai nou, de cînd a fost reconstruită, i-au crescut, pe lîngă paturi, și niște panouri solare.

Adresa: În zona sudică a Masivului Hășmaș, la poalele vîrfului Piatra Singuratică; altitudine 1.430 m.

Căi de acces: Din Bălan, pe marcaj bandă albastră (1,5-2 ore). Sau, pentru temerari, pe traseul combinat Halta C.F.R. Tarcău – Valea Întunecoasă – Crucea Condra (marcaj cruce roşie); Crucea Condra – Vîrful Noșcolat – Piatra Singuratică (marcaj bandă roşie), cam 7-8 ore de mers susținut.

Dotări: Două încăperi (una cu opt paturi, cealaltă suficient de mare pentru a găzdui 12-15 izoprene alăturate).

Prețuri: 15 lei/loc. Anunțat telefonic, cabanierul poate pregăti ceva de mîncare, dar nu te aștepta la varietatea unui meniu de restaurant: o ciorbă (10 lei) și/sau un grătar (15 lei).

Ambianță: Sînt șanse mari să ai colegi de cameră munțomani maghiari, de prin localitățile din zonă; după un tratament serios cu pălincă, e posibil să începi să vorbești cu ei în ungurește. Dacă te țin balamalele, bagă o escaladă pe colții stîncoși ai Pietrei Singuratice, pînă la crucea metalică de pe vîrf. Dar doar înainte, niciodată după tratamentul de mai sus, indiferent cît curaj ai găsit în sticlă.

(articol publicat în Cațavencii nr. 14/41 din 11 aprilie 2012 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.