Restaurante europene: Tavernele din Skiathos

Taverna O Batis, Skiathos, Grecia. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Taverna O Batis, Skiathos, Grecia. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Uite-acuși-acuși-acuși, nu mai dă două Lăcătuș (vorba galeriei steliste de altădată), dar va începe sezonul vacanțelor în Grecia și clienții fideli ai tavernelor se vor reîntoarce, imediat cum marea se încălzește, la souvlaki-urile răsucite pe grătar și la sticlele de Mythos lăsate la rece, în finalul verii trecute. Pentru turiștii de Skiathos, insula arhipelagului Sporadelor cea mai vizitată de români, urmează o veste foarte bună: pe lîngă recomandările anterioare (Treló Koutàli / Crazy Spoon, taverna din port a Mariei, clujeanca măritată cu un localnic, Platanos, terasa-balcon de pe deal, sau Big Bad Wolf, cîrciuma în care s-ar găti, se spune, cea mai bună mousaka din Skiathos), ar mai exista în zonă și alte locuri unde să mănînci și/sau să bei à la Zorba.

O Batis e undeva pe partea cealaltă a golfulețului cu marina din Skiathos Town, capitala insulei, chiar în față-stînga din stația de feribot, cum cobori cu trolerul din ferry-ul de Volos. Ca să ajungi la taverna asta fără să te rătăcești, după check-in-ul la hotel, te întorci aici și ții faleza care începe la statuia marinarului necunoscut pînă dai de străduța cu multe terase acoperite: O Batis e treia sau a patra. Un festin culinar aici (salată de legume cu măsline și nelipsita feta, pui cu cartofi înăbușiți, pește la grătar, paste cu creveți sau inele de calamar) e oferit la pachet cu o panoramă de mare. De mare efect, la una din mesele cu scaune din lemn albastre cu vedere la Egee.

Tot în Skiathos Town, în labirintul de străzi înguste ca niște alei pietruite din partea veche a orașului, flămîndul insistent va da la un moment dat și peste Alexandros, taverna cu mesele întinse în piațeta dintre case din piatră la care poți petrece o seară foarte agreabilă, într-o atmosferă autentic grecească, cu cîntăreți la bouzouki și pisici maidaneze pe sub mese. În funcție de mărimea comenzii, odată cu nota poate veni și o surpriză dulce din partea casei. De remarcat că, doar vreo două străduțe mai încolo înspre pietonala centrală a magazinelor de suveniruri, amatorii de sunete mult mai tari vor descoperi cu siguranță singurul bar rock din Skiathos, Totem (patronul e fost student la Cluj, deci poți să-i ceri liniștit în românește și niște Altar sau Luna Amară).

Dacă te-ai cazat în Koukounaries, stațiunea crescută în jurul plajei cele mai renumite a insulei, după o cină la vecinii de la Big Bad Wolf, vei intra, poate (mă rog, e un fel de a spune intra, pentru o terasă semideschisă împrăștiată în jurul unui pavilion circular cu sticle și dozatoare), ca să bei ceva și în Busola Bar, care, pe lîngă bere, mojito și sirtaki, le servește clienților și muzică veche din meniul cu Gipsy Kings, Modern Talking sau Olivia Newton-John. Și nu numai: o să auzi sigur pe-aici și Let’s Twist Again, Life Is Life, Mambo no. 5 și I Can’t Get No Satisfaction (la cum îi știm cu toții pe greci, îndărătnici la orice schimbare, e puțin probabil ca playlist-ul să se fi modificat prea mult de la ultima vizită acolo).

Înainte de avionul de întoarcere acasă, iată-te așezat la o masă în locul cu cea mai agitată istorie din Skiathos Town: fostă fortăreață de apărare împotriva dușmanilor care se apropiau pe apă, Bourtzi e acum un centru cultural și o terasă cochetă, la vreo zece metri deasupra mării, pe capătul abrupt al peninsulei micuțe cu același nume, printre tunuri ruginite, pini sălbatici, roci zdrențuite și cactuși abia dați în floare. Aici lumea savurează niște gustărele stil tapas, o bere sau o cafea, cu ochii cînd spre apa turcoaz care se întîlnește sub tine cu țărmul stîncos, cînd spre casele albe acoperite cu țiglă roșie îngrămădite pe colina cu biserică în vîrf, cînd spre charter-ul venit din țară care planează lin spre pista de aterizare aflată vreo doi kilometri mai încolo. Foarte interesant la terasa asta e peretele (lipsă) pe care te aștepți să fie oglinzile toaletei de pe platforma open space spre care cobori cîteva trepte de piatră: cînd te speli pe mîini și te uiți înainte, în loc să-ți vezi, ca la orice chiuvetă banală, fața de turist trist că pleacă, o să ai parte de un superb tablou marin cu natură vie.

(articol publicat în Cațavencii nr. 14/606 din 12 aprilie 2023 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.