În week-end-ul trecut, după niște ani, am fost iar cu cortul în Vamă. S-a întîmplat Stufstock, festivalul ăla care, dacă mai știți, a început prin a salva Vama Veche și a sfîrșit reușind să devină doar un reper: înainte și după.
Înainte, Vama Veche era o stare de spirit pe care Stufstock a distrus-o aproape complet. Se stătea la cort sau la gazdă, se juca bridge la aproape toate (șase) mesele de la Stuf, se mîncau castraveți murați gratis, se ascultau albume complete Pink Floyd, Led Zeppelin, Doors pînă în zori, se mergea desculț pe uliță. Era întoarcerea la satul bunicilor din copilărie, ca în vacanțele în care te întîlneai cu alți copii. Cei noi, puțini, se adaptau sau plecau.
După, cei noi, mulți, au venit și au schimbat ei locul. Au adus asfalt și trotuare, hoteluri și șaormării, discotecă și manele. Cerșesc că așa e cool, se îmbată ca la cîrciuma din colțul blocului, cu marele avantaj că aici nu-i mai văd vecinii să le spună părinților. Desigur, și înainte erau aici un fel de campionate naționale de băut, dar pe atunci se evolua artistic, nu contracronometru. Și ca să te îmbeți îți trebuie stil. Ce-i aia? Ceva ce Vama Veche a pierdut de multă vreme.
Stustock. A noua oară
Dar, lăsînd discuțiile despre oportunitatea existenței sale, să revenim la festival. A fost o săptămînă cu teatru, film, fotografie, lecții de chitară; evenimente care, vineri seară – cînd am ajuns eu -, erau deja istorie. La secțiunea de concert, deși a fost o ediție cu participare slabă și puține capete de afiș, organizatorii au pregătit spectatorilor o mică surpriză: 25 lei intrarea (nici măcar pe site nu scria că accesul e cu plată). Pe scena de pe plajă, amplasată în dreptul terasei cu împinge-tava Roata, au evoluat, în ordinea literelor de pe tricouri, următoarele trupe:
Vineri: Up to Eleven, Krepuskul, White Walls, Trooper, Altar, Travka, Negură Bunget.
Sîmbătă: Blue Pulse, East Roots, byron, Alternosfera, OCS, Niște Băieți, Iris.
Vineri seară, prin fața scenei, se vînturau, sorbind din paharele cu bere (3,5 lei), doar vreo cîteva sute de spectatori; mai mulți erau afară, sprijinind gardurile. Cei de la Altar au profitat de apropiata aniversare de 20 de ani și au prezentat, cronologic, piese de pe toate albumele. Băieții de la Travka, cu un George energic, dar puțin comunicativ, au cîntat piese mai vechi și mai noi, terminînd cu “Ochiul cere lumină”, piesa cu care au debutat la Stufstock 2. Pe la 2.30 AM, la cimpoiul, naiul și toaca celor de la Negură Bunget, mai rămăseseră cel mult două sute de veterani.
Sîmbătă a fost ceva mai multă lume: numărul spectatorilor a crescut progresiv pe axa byron-Alternosfera-OCS spre cîteva mii, poate – maximum atins, desigur, la concertul Iris, care a închis duminică, pe la 4 dimineața, ostilitățile.
De remarcat că, în paralel cu festivalul, Artanu’ cînta cu trupa sa, Partizan, la Șoni: printre ceaunele cu varză și gulaș, patronul-bucătar își trăsese și el un Stufstock mai mic.
(articol publicat în Cațavencii nr. 10 din 31 august 2011 și pe catavencii.ro)
Be the first to comment