Vin de Paști, la Timișoara

VinVest 16, Timișoara. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
VinVest 16, Timișoara. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Săptămîna trecută, de vineri pînă duminică, cei aflați în clădirea Centrului Regional de Afaceri Timișoara au avut ocazia să-și aleagă vinul sărbătorilor pascale, la a XV-a ediție a Salonului Internațional de Vinuri VINVEST, care, judecînd după larga paletă de arome fructate sau florale ale celor 300 de sortimente de vinuri disponibile spre degustare, putea fi rebranduit liniștit și VinFest, festivalul gusturilor rafinate.

La intrare erai întîmpinat de o expoziție prilejuită de anul centenarului: Marea Unire a Vinurilor, o sută de sticle de vinuri românești, organizate sub forma comparației etichetă veche – etichetă nouă, jumătate din exponate provenind din arhiva Concursului Național de Vinuri, jumătate din rezervele producătorilor participanți anul acesta la eveniment.

La standul Silvania, în prezența organizatorilor Lucia Pîrvu, expert degustător autorizat și vicepreședinte ADAR, Florin Albu, jurnalist de specialitate și producător de evenimente vinicole, și a invitaților, maestrul sommelier Răzvan Demian a dat cep ediției 2018 prin sabrare, secționarea gîtului unei sticle de spumant cu o sabie scurtă, procedeu folosit pentru prima dată de soldații cavaleriei lui Napoleon, care, în lungile campanii spre vodcile rusești, deschideau sticlele de șampanie agitate deja de goana calului printr-o lovitură rapidă de lamă, fără să se mai complice cu desfacerea dopului.

Peste 2.700 de seturi de papile s-au bucurat de prezentările cu degustare de la standuri, multe dintre vinurile savurate fiind premiate la Concursul Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice, ediția a XIII-a. Din cele 129 de probe de vinuri înscrise de 25 de producători români, merită menționate cele șase care au primit Marea Medalie de Aur: Vincon, gama Sigillum Moldaviae, cu sortimentul Tămîioasă Românească; Domeniile Recaş, cu sortimentul Muscat Ottonel; Hermeziu, C’est Soir, cu sortimentul Busuioacă de Bohotin; Dealu Mare, gama Lacerta Rezerva, cu sortimentul Cabernet Sauvignon; Dealu Mare, gama Premium Budureasca, cu sortimentul Sauvignon Blanc Fumé; Hermeziu, gama Thrubilo, cu sortimentul Spumant Sec.

Ochii au fost și ei răsfățați, pe parcursul concursului de Miss Regina Vinului 2018, reprezentantele a opt regiuni viti-vinicole istorice defilînd grațios prin fața cunoscătorilor (după politică și fotbal, tot românul e specialist în vinuri și femei; a cîștigat favorita juriului, Miss Moldova). Pentru mulți participanți, închiderea s-a făcut cu un strop de Jad – 28 de ani, excepționalul distilat din vin de la Vincon. Cei care au rezistat pe baricadele plăcutei lupte cu alcoolul pînă la sfîrșit.

După degustarea atîtor exemplare valoroase de pe harta vinului românesc, cel mai mult m-a interesat, desigur, dimensiunea turistică a fenomenului vie-vin. Sînt cramele autohtone pregătite să primească turiști, în special străini, profitînd de trend-ul de creștere al segmentului incoming? Întrebarea asta a fost adresată majorității producătorilor și m-am bucurat să constat că mai toate casele de vinuri prezente, de la nume cu tradiție ale pieței ca Vincon sau Cotnari pînă la mai noii jucători ca Hermeziu sau Lacerta, sînt conștiente de imensul potențial de creștere al oenoturismului și au deja, sau sînt în curs de amenajare, spații de cazare și alte facilități pentru turiști, dincolo de simpla vizită de cramă cu degustare, de la piscină la plimbări cu bicicleta prin vie. Pînă la urmă, e și logic: cînd i se vor înmuia genunchii de emoție la întîlnirea cu un vin bun, consumatorul va aprecia și o baie de refreshment, și un pat moale, cît mai aproape.

(articol publicat în Cațavencii nr. 13/348 din 4 aprilie 2018 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.