Spații de cazare la mare înălțime. Bicycle Hostel, Iași

Bicycle Hostel, Iași. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Bicycle Hostel, Iași. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

După check-out-ul de la Andrei, m-am mutat în Bicycle, celălalt hostel al Iașiului (update 2021: ambele au rezistat asediului COVID asupra turismului și sînt încă deschise, lucru remarcabil pentru o HoReCa grav afectată de pandemie). La care-am ajuns relativ repede, după ce-am coborît dealul Copoului în zona gării/autogării și-am mai mers vreo zece minute pe bulevard. Pe stînga, cum vii dinspre gară, e intersecția cu stradela Silvestru; după colț, se face un gang între două clădiri care dă într-o incintă mică; în bloculețul cu bicicletă galbenă și roți albastre atîrnată de balconul de la etajul unu, deasupra intrării, e Bicycle Hostel.

Locul: Clădirea nouă P+3 are un interior decorat simplu și modern, compartimentat inteligent: recepția și bucătăria, la parter, dormitoarele, pe următoarele două etaje, zona de relaxare, la mansarda semideschisă, pe terasa cu hamac, canapea, grătar și vedere peste acoperișurile vecinilor spre centru. Pe mine m-au cazat la primul etaj, în Beijing, vizavi de Copenhaga: camerele au nume de orașe biker friendly (Amsterdam, Denver, Eindhoven, Frankfurt), nu de personaje din Casa de papel.

Prețurile: Atunci, ca și acum, o noapte aici putea fi cumpărată cu 45 de lei (cam 10 euro, la data vizitei mele, vreo 9 euro, azi). Prosopul, ceaiul și cafeaua erau gratis, din partea patronilor…

Oamenii: …George și Igor, niște oameni călătoriți mult pe-afară. Cei doi s-au asociat întîi în administrarea fostului Stup, care a avut o viață scurtă, pînă cînd proprietarul a vîndut casa. Băieții au luat eșecul ca pe un restart al afacerii: au căutat alt spațiu, l-au găsit aici și au rebranduit hostel-ul Bicycle, cu gînd să-l conecteze la comunitatea locală de bicicliști, o frăție pe două roți destul de numeroasă cu ai cărei (o parte dintre) membri făcusem cunoștință și eu, la multele beri din noaptea precedentă. Toate astea le-am aflat de la Igor, cel care mi-a făcut turul de prezentare, dezvăluind și planurile lor de viitor, cu panouri de promovare în aeroport și în punctele importante ale orașului. N-am mai ajuns prin Iași ca să văd dacă le-au și ieșit, dar faptul că hostel-ul încă există spune ceva.

Ambianța: Pînă la alte îmbunătățiri, Bicycle avea o atmosferă foarte plăcută așa cum era, cu pian, chitară, boardgames, și, desigur, biciclete de închiriat la dispoziția clientului. Nu m-am atins de nimic, eram prea mahmur: toată dispoziția pentru entertainment fusese deja consumată.

(articol publicat în Cațavencii nr. 2/491 din 13 ianuarie 2021)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.