Spații de cazare la mare înălțime. Hotel Streliția, Timișoara

Hotel Streliția, Timișoara. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Hotel Streliția, Timișoara. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Unde: În camera 310 a acestui hotel timișorean cu nume exotic, am ajuns,…

Cînd: …joia trecută,…

Cum: … dar nu cu liftul din recepție (cum, neîndrumat corespunzător de recepționerul de origine arabă, m-am păcălit inițial, căutînd 310 pe un palier la care numărătoarea se termina la 308), ci cu un altul, care poate fi luat după ce treci prin sala de mese a restaurantului în holul-dependință alăturat. Și asta pentru că toate camerele de la X09 la X22 (unde X este numărul etajului și are valori cuprinse între 1 și 4) se află într-o aripă secundară, separată de cea principală.

De ce: Dar nu despre acest hotel de trei stele cum sînt multe altele în oraș voiam să vă povestesc, ci despre ediția a XVI-a a VINVEST pentru care am făcut deplasarea la Timișoara, Hotel Streliția fiind pentru trei zile cartierul general al invitaților (specialiști, degustători, jurnaliști) tradiționalului festival de vinuri căruia i s-a dat cep de vineri pînă duminică la centrul de afaceri CRAFT.

În prima zi, vedete au fost sticlele de vin de colecție aduse spre degustare din vinoteca facultății de profil de prof. univ. dr. Ioan Nămoloșanu, începînd cu un Traminer Roz 2005 de la stațiunea de cercetări viticole Blaj pînă la un Muscat Ottonel 1958 de Alba Iulia (din păcate, deja mort, involuat spre oțet), din care îngerii își trăseseră prin dop aproape o treime. Cel care mi-a impresionat în mod deosebit papilele, o Grasă de Cotnari din 1979, curgea în pahar cu fluiditatea uleiului de măsline și avea încă parfumul unei fînețe proaspăt cosite. Pe seară, la crama Dealul Dorului din Buziaș, s-au servit, lîngă niște mezeluri de vînat, cîteva vinuri încă tinere, cu potențial frumos de maturizare (apropo, anul ăsta, aici va fi gata o miniinfrastructură de turism viti-vinicol: cazare – șase apartamente cu spațiu de degustare la subsol –, plus servicii conexe – plimbări cu calul prin vie).

Evenimentul principal al zilei de sîmbătă a fost, desigur, anunțarea oficială a vinurilor medaliate cu aur la VINVEST 2019: la albe, Sauvignon Blanc 2018 de la Crama Gabai, la rozé, Cabernet Sauvignon din 2018 de la Crama Hamangia Ataman, la roșii, Merlot 2015 de la Crama Lacerta și, la distilate, vinarsul Miorița – 25 de ani de la VINCON. Fix astea sînt licorile pe care vă doresc să le savurați la masa de Paște, Sărbători fericite!

(articol publicat în Cațavencii nr. 16/402 din 24 aprilie 2019)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.