Baruri europene: Eetcafé Brakke, Amsterdam

Eetcafé Brakke pub, Amsterdam. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Eetcafé Brakke pub, Amsterdam. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

În atenția fanilor Stelei care se pregătesc pentru deplasarea la meciul de Europa League cu Ajax din 14 februarie: dacă pentru beții în regim single sau haiducii cu gașca, v-a fost prezentat, acum ceva timp, Rock Planet, un bar din Cartierul Roșu, astăzi, avem o recomandare și pentru suporterii plecați cu jumătatea după ei (deh, cadou de Valentine’s Day!), care au interzis în zona Red Light District – Eetcafé Brakke, Rozengracht, 16, un local din Amsterdam în care nu prea ajung turiști, perfect pentru o după-amiază romantică cu prietena (soției).

Nu e foarte departe de centru, cam la vreun kilometru și cîțiva pași: cum pleci din Piața Dam, lăsînd Madame Tussauds pe stînga, ții strada care ocolește Palatul Regal și traversează vreo patru canale, apoi te uiți după niște geamuri mari flancate de felinare albe și acoperite de o copertină vărgată, undeva pe dreapta. Dacă vii cu tramvaiul, coboară la stația Westermarkt.

Locul în care tocmai ai intrat e o cîrciumă vintage, cu dușumea și lambriu din lemn, liniștită, luminată discret, intim, de bolurile cu lumînărele de pe mese. Lumea, majoritatea clienți de-ai casei, sprijină barul cu o băutură în față și se conversează amical cu omul de după tejghea, un tip chelios, trecut bine de 40 de ani, foarte jovial: Two pints coming right up!, confirmă comanda, în stilul chelnerilor old school, în timp ce-ți toarnă, cu gesturi experte, berea casei în pahare (Amstel, 4,20 euro / 0,5 l).

Se poate și mînca: meniul zilei (un fel principal și o băutură, la alegere), la 14,95 euro, sau, ca garnitură la bere, diferite gustări, reci sau calde, specific olandeze (brînză, cîrnați, crochete, ouă), în gama de preț 2,75-7,95. Atenție, ca la orice cîrciumă veche rămasă în trecutul netehnologizat, se poate plăti doar cash: deci, dacă nu vrei să-ți lași amanet perechea cît timp faci o excursie pînă la bancomat, ar trebui să-ți consulți portofelul înainte de a intra.

(articol publicat în Cațavencii nr. 2/80 din 16 ianuarie 2013 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.