
Dacă m-ar întreba cineva despre spațiile de cazare văzute acum vreo trei săptămîni în press trip-ul de Harghita, aș avea destule de spus: cîteva mi-au rămas încă proaspete în minte, pentru că s-au remarcat prin dotări sau servicii deosebite.
Primele două nopți le-am dormit în Lunca de Jos, la Pensiunea Csillag, peste drum de halta CFR – din mini-balconul camerei 32 de la mansardă (de fapt, un mic apartament cu canapea în zona de primire, delimitată de o ușă cu segmente rabatabile de dormitorul cu cadă în baie), am fost, dimineața, spectatorul filmului Plecarea trenului din stație. Încă rememorînd secvențele cinei din ajun, un fel de prînz întîrziat, la care ni s-au oferit, în regim bufet, niște specialități locale atît de gustoase, încît mulți dintre noi am visat toată noaptea ciorba de cartofi cu tarhon, gulașul ceangăiesc, sarmalele cu cîrnați sau pieptul de curcan umplut cu ciuperci și ciolan. Un dejun memorabil, deci, și cu ajutorul lichid al fraților de peste Prut, de la Purcari.
O altă experiență culinară specială am trăit în Mădăraș, la Hanul Zsigmond Malom, pensiunea-fermă cu case țărănești renovate de pe insula formată de apele Oltului și ale pîrîului Madicsa. Proprietarul actual a moștenit de la bunicul soției gospodăria și trei hectare de teren pe care au tot locul să zburde și vreo șapte cai sportivi. Sportivi la tirul cu arcul călare, în care fac echipă cu tinerele localnice participante la campionatul european al acestei discipline recent înființate. Revenind la mîncare, a fost specială pentru că tot ce ni s-a servit a fost gătit după vechi rețete de familie, într-un decor înghețat pe poziție din niște vremuri de mult apuse. Odată cu bucatele, am gustat un pic și din liniștea unei perioade în care timpul trecea cu totul altfel.
Satul de vacanță Boroș sau Gyimesi Skanzen, numele de scenă în maghiară, are un concept interesant, oarecum similar Küstendorf-ului înființat de Kusturica la granița Serbia-Bosnia: un sătuc-resort care funcționează și ca muzeu etno de arhitectură locală, mobilă, îmbrăcăminte sau obiecte vechi, și ca spațiu de cazare în stil rustic, în 15 case tradiționale din regiune salvate de la foc. Cine vine într-un sejur aici are acces, pe lîngă pat, duș, ciubăr sau saună, și prin niște anexe mai puțin obișnuite: moară de la 1873, încă în uz, capelă, cramă sau han amenajat într-un fost grajd/hambar, pentru celebrat diverse evenimente, fie ele logodne, botezuri sau divorțuri.
În Miercurea Ciuc, pensiunea de patru stele Gambrinus, cu camere și apartamente în două corpuri de clădire moderne, ca niște vile de lux, are și restaurant cu grădină de vară, peste stradă, și meniu local 100% autentic: gulaș, papricaș, palincă turnată în țoi. Surse de încredere spun că ăsta ar fi locul unde mănîncă și dorm o parte dintre oaspeții veniți în delegație la meciurile contra echipei locale de fotbal, Csikszereda, proaspăt promovată în prima ligă. Gambrinus ar fi, deci, o recomandare pentru suporterii adverși care vor să rămînă peste noapte în oraș. Evident, după ce-au pierdut. Dacă tot au mîncat bătaie, s-o completeze și culinar, cu specific secuiesc.
Foarte aproape de Corund, la vecinii din Lupeni, în complexul de agrement Kalonda Escape, pe un domeniu extins cu pășune, luciu de apă și pădure, s-au amenajat diverse activități pentru copii: parc de aventură cu trasee de cățărare și tiroliene, tir cu arcul și airsoft, pescuit în cele patru iazuri, teren de joacă, lecții de călărie și tabere de echitație cu cei 40 de cai care pasc liberi în peisaj. La capitolul cazare, gazdele propun un loc de somn mai special, în natură, dar nu în hamac: în casa din copaci construită între cinci trunchiuri de pom, în care, cu excepția ușii de intrare, nu există unghiuri drepte. 100 de euro pe noapte te costă să dormi în garsoniera asta cu pat dublu, baie privată, șemineu, frigider, ceainic electric și terasă în frunziș, versiunea mult îmbunătățită, 4.0, a cuibului de vrăbii, a căsuței de păsărele și a celei de joacă în copac. Un spațiu de cazare la mare înălțime, da: cam la șapte metri deasupra pîrîului care curge liniștit, adăugînd susurul apei în fundalul sonor dominat de ciripituri.
P.S. Chiar dacă e din altă categorie de cazări și nu se potrivește cu titlul, aș menționa totuși și gazda ultimelor două nopți harghitene, hotelul de trei stele Tîrnava / Küküllö din Odorheiu Secuiesc. Fostul hotel comunist din centru a fost renovat și dotat cu un sky bar spectaculos pe acoperiș, de unde seara, la o bere, îți poți face un selfie cu întreaga panoramă a zonei, de pe cea mai înaltă clădire a orașului.
(articol publicat în Cațavencii nr. 24/716 din 18 iunie 2025 și pe catavencii.ro)
Be the first to comment