Baruri est-europene. Ediție specială: Colectiv, București

Club Colectiv, București. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Club Colectiv, București. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Săptămîna trecută, plecat din țară fiind, textul de la rubrică a fost scris și predat în avans, înainte de tragedia din 30 octombrie. În noaptea evenimentului și a doua zi, am primit apeluri și mesaje de la cunoscuți cu întrebări îngrijorate: dacă am fost cumva acolo, dacă sînt OK, dacă am prieteni printre victime. Îi cunosc personal pe doi dintre oamenii din infernul Colectiv: Adrian Rugină, producător muzical și Event Manager, decedat, decorat post-mortem de Președintele României cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler, pentru acte de curaj, altruism și dăruire în timpul incendiului din clubul Colectiv, și Miluță Flueraș, fotograf profesionist, internat în stare gravă, cu arsuri de gradul 2.

Pe Adi, Vikingul, cum i se spunea, îl întîlneam mai mereu pe la concertele importante. În public, venit din spatele scenei, unde, împreună cu echipa lui, aranjaseră tot ce înseamnă sunet, lumini, imagine scenică. Ultima dată ne-am văzut în august, la concertul At The Gates de la Rockstadt Rîșnov, sîmbătă seară: stătea întins pe un pat de campanie, în spatele scenei, epuizat de oboseala zilelor de muncă la organizarea festivalului, și, datorită nivelului sonor din boxe, am comunicat doar prin semne. El m-a întrebat din gesturi și priviri ce mai fac, eu am mimat că mă pregătesc să scriu un articol. Tot ce mai putem face pentru Adrian e să aprindem o lumînare, să depunem o floare pe mormînt, în cimitirul din Corbu, Harghita, unde este înhumat, și să păstrăm amintirea unui om extraordinar.

Cu Miluță, artist fotograf nelipsit din fața scenei la toate concertele rock, coleg de-al nostru, jurnalist foto cu imagini preluate de majoritatea publicațiilor de profil, sînt amic de multă vreme. Miluță a fost operat, este în acest moment stabil, încă la terapie intensivă, sub atentă supraveghere medicală, dar conștient, perfect lucid și coerent. Hold on, bro! Donații pentru tratamentele de recuperare se pot face în contul RO12UGBI0000762002799RON, deschis la Garanti Bank S.A, agenția Drumul Taberei. Titular de cont: Ana-Maria Gavrila (fără diacritice), prietena lui Miluță.

Pentru ceilalți oameni din Colectiv aflați în suferință, un gînd de încurajare și speranță. Cei care vor să-i ajute au la dispoziție numărul de SMS 8827 (fiecare mesaj înseamnă o donație de 2 euro) și contul RO36BRDE410SV29647144100 LEI deschis la BRD-SG în numele Societății Naționale de Cruce Roșie din România.

Pentru toți cei care s-au dus după Cliff Burton, Teo Peter și alte victime nevinovate ale rock-ului, un moment de reculegere. R.I.P.

(articol publicat în Cațavencii nr. 45/225 din 11 noiembrie 2015)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.