ADRIAN VOICAN, BIBI: „Dacă ne plîngem că n-avem sezon destul de lung, să-l umplem cu evenimente“

Adrian Voican, președinte BIBI Group. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Adrian Voican, președinte BIBI Group. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Discuția cu Adrian Voicande la BIBI, episodul 6. Despre cum poate fi o localitate destinație turistică fără a avea neapărat obiective turistice.

Dincolo de stațiunile astea de vîrf, Mamaia, Sinaia, cele mai cunoscute locuri turistice, au înflorit cercuri întregi de localități turistice în zonă, în jur. Noi vindem foarte mult în Prahova, nu doar Valea Prahovei, că e bătătorită și cumva lumea vine oricum acolo, chiar dacă se circulă greu, încă. Mergem la Dealu Mare, mergem prin vii, mergem cu biciclete electrice, toate dealurile astea le luăm la picior, Ceptura, Urlați, Valea Călugărească… Ai locuri frumoase, te duci și înspre Buzău, ai ce să faci, nu doar în stațiunile consacrate. Am văzut lucrul ăsta în toată țara și mi se pare că toată România înflorește. Plus că am început să descoperim puterea evenimentelor: localități care n-aveau nici o treabă cu turismul au crescut la un nivel remarcabil. Clujul, cu un singur festival, a ajuns pe harta internațională a evenimentelor. La Constanța, au fost multe tipuri de evenimente –doar în startul acestui sezon 2023 au fost patru evenimente de tip festival. Că a fost Parastasul Piraților, la Sulina, că a fost Sunwaves, la Mamaia… Adică nu contează că e gastronomic, că e cultural, că-i cu muzică, că-i sportiv…

…Că-s bikeri, că-s rockeri, există nișe, segmente de piață, subculturi de grup care abia așteaptă să se creeze pentru ei un motiv de a se întîlni.

Evenimentul bate vremea. Marea este foarte meteo-dependentă din punct de vedere turistic. Vii la mare, trebuie să fie vremea bună; dacă e vremea nasoală ce faci aici? Am vorbit în limbajul tinerilor, pentru că mă gîndesc la Vama Veche. Păi, pe 1 Mai toată lumea știe că e Vama Veche, poate să fie și 10° afară și să plouă, toată Vama e plină cu 10.000 de oameni. Dacă pe 7 mai e soare frumos și cald, nu e nimeni acolo. Adică, clar, evenimentul bate vremea. Dacă ne plîngem că n-avem sezon destul de lung, să-l umplem cu evenimente. Am văzut și piscine încălzite – oamenii se pregătesc, nu-i chiar complicat în ziua de astăzi, dacă tot investești într-o piscină, să fie și cu apă caldă, s-o ai de 1 iunie, că vin copiii și e mai recișor, sau de 1 Mai sau în septembrie, și să mai lungești o săptămînă sezonul. Povestea e să și reziste personalul, pentru că e chiar foarte greu pe litoral, unde lucrezi non-stop, fără sîmbătă, fără duminică, e chiar greu.

Și trebuie să fie și ceilalți vecini de acord. Că e sinistru, la un moment dat, cînd tu deschizi, te pregătești, îți creezi un eveniment de 1 iunie, cum ați dat exemplul de mai înainte, și în rest sînt obloane trase.

Și la plecare, la fel. Adică tu vrei să ții deschis, faci frumos, terasa e deschisă, aburește ciorba, dar unii bat cuie în niște scînduri, că trebuie să închidă peste iarnă. Da, nu se poate dintr-o dată, se poate așa, încă o săptămînă, încă o săptămînă. Și ne ajută foarte mult vremea. Înainte, așa cum știu eu turismul în ultimii 25 de ani, sezonul turistic semăna foarte mult cu Curba lui Gauss: începutul de sezon, intersezon și sezonul de vîrf. Acum începe mai greu, e încă frig în iunie, dar e foarte cald în septembrie și sezonul se duce mult spre zona asta, septembrie și, uneori, și-n octombrie. În Vamă, găsești oameni care fac baie și pe 10 noiembrie, dacă e un pic de soare, și, oricum, pe 1 ianuarie e full. A venit Anul Nou, ne pregătim de următorul sezon estival, toată lumea vine să mănînce o scoică în Vamă, să bea o bere de-aia de vară și se întoarce acasă, dar o zi e full. Și am nimerit și zile foarte calde, în ianuarie, frigul a venit mai tîrziu, s-au decalat un pic anotimpurile.

Și uite, avem în ultimii doi ani și acest concurs-eveniment, Destinația Anului, care scoate la lumină locuri de care nu se știe încă. Mai contează că a fost premiat X sau Y? Atît de mult contează, că fiecare a început să concureze și apar competitori de unde nu te aștepți, din Toplița sau de undeva, din locuri în care cineva vrea să se întîmple lucruri. Și o dată, de două ori, de șapte ori, te faci că nu te interesează, dar pînă la urmă se mișcă lucrurile și te prinde și pe tine valul ăsta. Deci sînt optimist.

 (va urma)

(articol publicat în Cațavencii nr. 28/620 din 19 iulie 2023 și pe catavencii.ro)

1 Trackback / Pingback

  1. ADRIAN VOICAN, BIBI: „Turiștii străini vin să vadă natura și cultura“ - Ora de Turism

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.