Spații de cazare la mare înălțime. BIBI Camp Fest, Pătîrlagele

BIBI Camp Fest 2, Pătârlagele, BZ. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
BIBI Camp Fest 2, Pătârlagele, BZ. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Mă știți, nu cred că mai e nevoie să detaliez de ce, sînt un mare fan al ieșirilor în natură și un susținător necondiționat al educației montane – în special, juvenile. Ăsta a fost, probabil, motivul pentru care am fost invitat, dintr-o dublă perspectivă, de jurnalist și de ghid de turism, la ediția a doua de BIBI Camp Fest, festivalul camper-ilor desfășurat în perioada 1-4 iunie, la Pătîrlagele. Și explicația faptului că am acceptat.

Locul: La coborîrea din trenul Buzău-Nehoiașu (care, în paranteză fie spus, are niște vagoane stil metrou de suprafață, cu care faci mai întîi o călătorie în timp spre Germania anilor ’70-’80 – poate și pentru c-au ajuns în România după ce-au ieșit din uz acolo), am fost așteptat de Ovidiu, responsabilul relațiilor cu presa, și de Cornel, directorul de imagine al touroperator-ului organizator, care m-au dus vreo cîțiva kilometri mai încolo, în locul care s-a numit pentru patru zile BIBI Camp Fest. O zonă verde, între dealurile subcarpatice ale Munților Buzăului, pe malurile rîului și ale bălții cu mini-pontoane de pe care pescarii își aruncă în apă undițele (după ce n-au prins nimic), cu spații generoase pentru mașini, corturi și rulote, dar și pentru diferitele activități din program. În restul anului, locul ăsta poate fi găsit pe hărțile turistice sub denumirea de Vibe Camp și arată la fel, mai puțin dotările temporare ale celor de la BIBI,…

Activitățile: …care au populat incinta campingului cu porți pentru diferite sporturi, biciclete clasice sau electrice și corturi tematice destinate diverselor ateliere, de la colorat tricouri la jocuri de familie. În program era trecut și rafting pe rîu, numai că Buzăul n-a avut debit suficient pentru extravaganța asta, așa că amatorii de ture cu caiacul s-au consolat doar cu căderea de pe el în apele iazului. Pînă și piscina de lîngă barul-restaurant cu pupitru pentru DJ a fost golită, acoperită cu o plasă de siguranță și transformată în loc de joacă pentru prichindei…

Oamenii: …fiindcă fest-ul s-a întîmplat în week-end-ul prelungit început cu Ziua Copilului și a fost gîndit ca un eveniment de familie, dedicat în principal celor mici, așa că din cei vreo șapte-opt sute de participanți, scăzînd părinții bucuroși să-și scoată cîteva zile progeniturile din casă, departe de calculatoare, cam o treime au fost minori, de la cîteva zeci de luni la adolescenți.

Prețurile: Accesul în spațiul festivalului a costat 720 de lei de adult, 350 de lei pentru copiii între 8 și 14 ani, 250 de lei pentru cei de 4-7 ani și 0 lei pentru grupa de vîrstă 0-3 ani (a existat o reducere de 20%, pentru early booking, pînă în 1 mai). De banii ăștia primeai un loc de parcare și unul de campare, mic dejun în regim bufet în fiecare dimineață, o cină la ceaun și acces la activități, inclusiv la petrecerea de Ziua Copilului, proiecția de film (desen animat) și focul de tabără din ultima seară.

Ambianța: Deși vremea, foarte capricioasă, mai mult de început de primăvară decît de vară, a creat probleme pentru activitățile în aer liber, lumea prezentă, mai ales cea mai tînără, s-a distrat grozav. Chiar și printre picăturile de ploaie, pe gazonul a vreo două terenuri de fotbal, puse unul lîngă altul, au mișunat aproape continuu jucători cu mingea, bicicliști, săritori la trampolină sau simpli spectatori. Deși m-am numărat printre aceștia din urmă, la BIBI Camp Fest 2 n-am fost doar observator de joc: brățara de organizator primită de la Ana, coordonatorul proiectului, și de la Mircea, șeful departamentului adventure, mi-a dat autoritatea necesară ca, pe parcursul scurtei drumeții spre poienița din pădure în care s-au preparat cîrnați la țepușă, să prezint în episoade atelierul informativ al celor cinci reguli de respectat înainte de a pleca de acasă pe munte și cîteva noțiuni de supraviețuire în natură. Cel mai fidel învățăcel a fost Medeea, fetița de clasa a doua din Pipera care a stat tot drumul pe lîngă mine, și la dus, și la întors, și m-a mitraliat non-stop cu întrebări de toate felurile.

(articol publicat în Cațavencii nr. 22/614 din 7 iunie 2023 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.