Între 18 și 21 septembrie, comuna brașoveană Fundata a primit oaspeții unui eveniment turistic internațional organizat de Asociația Pro Fundata, Primăria locală și Clubul Presei de Turism – FIJET România. 85 de jurnaliști și agenți de turism din 17 țări au venit la Pro Fundata Fair, fiind întîmpinați, printre alții, și de Charlie Ottley, jurnalistul britanic mutat de trei ani aici. Cu Charlie am vorbit chiar acasă la el, la Șirnea, în avanpremiera lansării în stil petrecere cîmpenească a celui de-al doilea sezon al serialului său Flavours of Romania, difuzat de Netflix.
Cum ar trebui să te prezint cititorilor noștri? Cine este Charlie Ottley?
E ceva ce-aș prefera ca alți oameni să decidă. Sînt un călător împătimit, un prezentator itinerant de Travel Channel care obișnuia să meargă peste tot în lume, descoperind diferite țări și care, ajuns aici, în 2010, s-a îndrăgostit de România. Definitiv. Așa că m-am tot întors: am făcut o emisiune numită Wild Carpathia, apoi am mai făcut încă două, apoi am strîns bani cu o campanie de crowdfunding pentru Wild Carpathia 4, apoi am primit finanțare pentru a face Flavours of Romania, primul sezon, care a avut un imens succes. De fiecare dată am găsit motive să mă întorc. Aici am întîlnit-o pe partenera mea, Oana, care este româncă, și ne-am mutat împreună la părinții ei. Apoi am cumpărat casa asta, de la Doru și Rodica, care ne-au devenit vecini. Asta a fost acum vreo trei ani și de-atunci Doru „Copilul meu“ e tatăl meu adoptiv. De la ei primim ouă calde și lapte proaspăt, iarna, și, ca o recunoaștere a eforturilor lor, le plătim curentul, cumpărăm butelie, aducem mîncarea, iar ei au grijă de casă cînd sîntem plecați. Ultimii trei ani i-am petrecut aici și a fost incredibil. Așa că acum încerc să-mi vînd casa din Anglia, pentru că vreau să-mi petrec tot restul vieții locuind aici, la Șirnea.
Wow, ăsta-i un angajament foarte serios.
Ei bine, da, dar de ce-aș vrea să fiu altundeva? Ai văzut priveliștea de aici, este incredibilă. Se spune că în Scoția poți trăi patru anotimpuri într-o singură zi. Aici poți obține cel puțin asta, plus răsăriturile și apusurile care sînt întotdeauna diferite și spectaculoase. E dificil iarna, prin zăpada pînă la brîu, cînd trebuie să ieși cu toporul în mînă ca să ții casa caldă, dar e un mod frumos de a trăi și de a fi în contact cu natura. În spatele casei noastre e Parcul Național Piatra Craiului. Auzim uneori urletele lupilor, auzim mistreți, ne vizitează urși, pe care nu-i vedem, dar întotdeauna sînt cîteva mere mai puține, în livadă, dimineața. Ce vreau să spun e că aici e paradisul. E ceea ce cred că este România, ultimul colț sălbatic al Europei. De fapt, în engleză, corner / colț este un loc pe care poate nu l-ai observat. Oamenii nu observă România. Au prejudecăți despre țara asta, dar apoi vin aici și, brusc, wow, văd un loc care sfidează toate preconcepțiile, le depășește toate așteptările, și se întorc iar și iar. E cea mai sălbatică țară rămasă în Europa. Majoritatea prădătorilor de vîrf, carnivorele Europei, au fost împușcați; aici încă există 2/3 din urșii, lupii și rîșii continentului, ceea ce cred că e destul de special. Avem și cea mai mare biodiversitate rămasă în Europa, aici în România, și asta e în relație directă cu pădurea. Avem aproximativ 3/4 din cea mai mare pădure mixtă din Europa și o uimitoare diversitate de viață sălbatică, ce nu poate fi întîlnită niciunde pe acest continent. Mai mult decît atît, avem metode tradiționale de agricultură, care au existat și există și astăzi, deși schimbări apar (agricultura intensivă), și știți că tăierea ierbii cu coasa și lăsarea acesteia să crească pe pajişti permite proliferarea florilor sălbatice și a plantelor medicinale. Și ăsta e un lucru pe care nimeni altcineva nu îl are în așa abundență ca aici în România. Încercăm să păstrăm asta. E un fel de a oferi venit durabil oamenilor din mediul rural, un agroturism ecologic care să le permită un trai decent. Toate aceste tradiții pe care le are România trebuie protejate, nu numai pentru viitorul turismului. Cred cu tărie asta, alături de mulți alți oameni, inclusiv Regele Angliei. Dacă pierdem peisajele arhitecturale deosebite pe care le au locurile acestea, vom fi mult mai săraci. Mulți oameni dărîmă casele vechi și le vînd pentru lemn de foc, construind ceva nou în locul lor. Și vezi asta cam peste tot, construcții din beton cu patru etaje, acolo unde pensiunile agroturistice ar fi fost o alternativă mai bună. Acele peisaje s-au pierdut, odată cu potențialele venituri pentru localnici și pentru viitorul copiilor lor, cel puțin în ceea ce privește turismul.
Voiam să te întreb „De ce România?“, dar tocmai ai explicat. O să te întreb, în schimb, ce știai despre România înainte de a veni aici?
Nu prea multe. Un prieten, tipul care conduce Fondul European pentru Natură, a vrut să vin să văd România, cînd făceam o emisiune pentru Travel Channel numită Flavours of Scotland. Și am venit aici și mi s-a părut că mă întorc în Scoția, înainte să împușcăm ultimul lup și să tăiem toate pădurile.
(va urma)
(articol publicat în Cațavencii nr. 38/630 din 27 septembrie 2023 și pe catavencii.ro)
1 Trackback / Pingback